El Govern té previst aplicar una reducció dels salaris dels càrrecs electes i de lliure designació d’entre un 10% i un 20%. La mesura tindrà efectes de juny a desembre d’enguany, i afectarà també la paga extra de desembre.
El projecte de llei va ser presentat ahir a la tarda pel cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés. El text contempla que el sou del mateix Espot sigui el més afectat, amb una reducció del 20%. Amb un 15% de retallada, s’hi inclourien les retribucions dels ministres, els secretaris d’Estat, la secretària General, el cap de Gabinet del Govern, el cap de Protocol i els Ambaixadors residents. Els ambaixadors no residents la patirien del 10% del sou.
Aquesta retallada suposarà un estalvi de fins a 210.000, que per Espot, suposa un «impacte econòmic ínfim». Tot i això, el cap de Govern va assegurar que havien pres la decisió «convençuts que hem de tenir un rol exemplar» i que «és la part del sacrifici que ens correspon». Els diners excedents es destinaran a primar el personal sanitari, que ha fet un «esforç titànic» durant la situació d’emergència.
El text també contempla una retallada de les retribucions econòmiques del personal especial i de lliure designació que treballi a les administracions públiques, entitats sota la direcció de l’Executiu, les parapúbliques o que de participació majoritària del Govern. En aquest cas, la reducció s’aplicaria en funció de la quantitat percebuda, amb un 10% en sous a partir de 4.000 euros, del 15% a partir de 5.000 euros, i del 20% a partir dels 6.000 euros. Finalment, també es recomana a altres institucions del Principat que s’hi englobin, com els comuns, el Consell General, el Consell Superior de la Justícia i el Tribunal Constitucional. Espot va assegurar tenir constància d’altres treballadors al servei públic que s’hi volen incloure, com la Síndica i la Subsíndica.
Modificacions de recursos humans
En un segon apartat, el projecte de llei també incorporarà unes recomanacions per a la racionalització dels recursos econòmics i humans al sector públic. Aquestes, aniran en la línia de les mesures que ja s’han impulsat des de l’inici de la crisi sanitària, prioritzant la redistribució i reubicació del personal. D’aquest manera, la ministra Pallarés va recalcar que el propòsit és que l’estalvi ja es pugui veure representat en la liquidació de l’exercici d’enguany, així com a la partida pressupostària del 2021.
Els plans de contenció inclouen la modificació de les estructures organitzatives, la mobilitat del personal, programes de formació dels treballadors i la suspensió d’incorporacions provinents d’excedències voluntàries. A més, també es vol impulsar la digitalització del treball per tal d’aconseguir un model més eficient que agilitzi el servei a la ciutadania i sigui més coherent amb la protecció del medi ambient, per exemple, pel que fa al consum de paper.