Search
Close this search box.

«És probable que aquest any entrem en recessió»

Entrevista al director d'inversions David Macià

El director d’Inversions i Estratègia de Mercats de Crèdit Andorrà Asset Management, David Macià, ofereix avui la conferència en línia 2023: canvi de paradigma. Com invertir en aquest nou entorn? sobre com invertir en el nou entorn marcat per la inflació.

–És director d’inversions de Crèdit Andorrà Asset Management des del 2014, en què s’ocupa cada dia?
–La meva feina és supervisar, entendre què està passant als mercats, i ajudar i coordinar a tots els professionals especialitzats de cada actiu financer per tenir una coherència en l’execució de les inversions. El meu dia a dia és seguir els mercats, l’economia, les inversions i procurar tenir una opinió independent de tots els factors, assegurant una coherència i vetllant pels interessos dels nostres clients.

–Ha canviat la forma que té de treballar d’ençà que es va iniciar fins al dia d’avui?
–Tot evoluciona i està condicionat per la tecnologia. Els mercats van canviant i hi ha elements nous que intervenen. No hi ha hagut un canvi concret, el que sí que podria dir és que ens hem anat adaptant a les circumstàncies, cada cop hi ha més gent qualificada, i la manera de treballar també canvia.

–Què es vol aconseguir amb la conferència d’avui?
–Intentem acompanyar als nostres clients explicant com veiem els mercats financers i sobretot per què ho veiem així. Si algú fos capaç d’endevinar el que passarà segur, els mercats financers no existirien, només hi hauria un preu. Si tothom sabés què s’ha de comprar no hi hauria ningú que vengués. Nosaltres el que intentem transmetre és que hi ha un equip de professionals capaç al darrere que analitza i interpreta els mercats, per generar una opinió fonamentada de quines creiem que són les tendències que influenciaran més el futur de les inversions, i per què. 

–La conferència està dirigida a un sector específic?
–Procurem ser planers, no és fàcil en aquest sector, en el qual hi ha molts tecnicismes. La conferència no va destinada a gent especialista ni a experts en finances, està adreçada als nostres clients i a tothom que tingui interès a entendre els mercats financers. 

–Pot fer un balanç del 2022? Va ser un any complicat a causa de la inflació?
–El 2022 va ser un any de fortes pujades de preus. Veníem d’una època que no hi havia gaire inflació. La inflació debilita el ciutadà, i és el principal enemic de l’inversor, ja que deteriora la capacitat adquisitiva dels estalvis. Als bancs centrals el que els preocupa realment és que la inflació es torni permanent i reaccionen apujant el tipus d’interès per evitar-ho. Això va ser un dels factors que va provocar caigudes dels mercats financers, acabant l’any gairebé tot en pèrdues. 

–Com afecta aquesta situació al Banc Central Europeu?
–Els tipus d’interès pujaran fins al 3 o el 3,25%, i ara estan al 2%. El Banc Central Europeu ha d’aconseguir l’equilibri, continuar pujant tipus, perquè la inflació encara està molt alta, fins a baixar la inflació per evitar que es torni permanent, però sense malmetre més del compte l’economia. És un exercici complicat.

–Té previsions de cara al 2023? Hi haurà recessió?
–Durant aquest any la inflació s’hauria de moderar perquè venim de nivells tan elevats que no és sostenible. I ho hauria de fer per l’efecte base.  No és lògic pensar que els preus continuïn pujant a aquest ritme. Tanmateix, hi ha una sèrie de factors que afecten, com per exemple l’evolució de la guerra d’Ucraïna, la climatologia (l’hivern està sent molt suau, i això fa que necessitem menys gas i que reduïm la dependència de Rússia), o la inflació salarial, que és clau, amb la qual la inflació en general es torna permanent.  La previsió és que la inflació sigui més controlada i que els tipus d’interès continuïn pujant. No els poden tornar a baixar fins a assegurar-se que la inflació està sota control, i això pot prendre bastant temps, donat que venim de nivells elevats. El dubte és si l’economia aguantarà, si entrarem en recessió o no. Nosaltres pensem que és probable que sí. Normalment, quan puges els tipus d’interès tan ràpid i la renda disponible dels ciutadans s’ha deteriorat per la inflació, l’economia es desaccelera i és probable que hi hagi una recessió.

–Què pot comportar al ciutadà entrar en recessió?
–La recessió és que es genera menys activitat econòmica i l’individu ho pateix en què per exemple és més difícil trobar feina, costa apujar els sous, hi ha més inseguretat laboral. Tot i que hi hagi repunts d’atur la majoria de la gent continua tenint feina, no la perd, els salaris no baixen. La recessió creiem que serà suau, aquest cop.

–En aquest escenari els que us dediqueu al món de les inversions canvien les estratègies segons el tipus de carteres?
–No es compren els mateixos actius sempre, t’adaptes a l’entorn. Si creiem que ve una recessió tendim a comprar a companyies que els seus negocis siguin els menys afectats. Sempre procurem invertir de forma que els estalvis estiguin més protegits, i quan ve recessió has de tenir encara més cura. Per exemple, amb renda fixa cal assegurar-te que l’empresa podrà pagar el cupó i retornar el teu capital. Hi ha tota una feina darrere per adaptar les inversions a l’entorn en el qual estem i també per estar atent al preu que es paga per tal que el rendiment a esperar sigui atractiu. El nostre objectiu és preservar el capital dels nostres clients.

–Com a expert, quin tipus de recomanacions ens fa a l’hora d’invertir?
–Invertir requereix un període de temps llarg. La gent tendeix a pensar que si l’endemà de fer una inversió perd diners, vol dir que ho ha fet malament, i llavors ho ven. Les inversions s’han de prendre com projectes a mitjà/llarg termini. El segon consell és no comprar coses que no entenguem bé, la gent ha de posar el percentatge del seu patrimoni en funció del seu coneixement, si en sap poc que comenci amb poc, hem de ser conscients de les nostres limitacions. Cal diversificar, perquè per més coneixement que tinguem, no hi ha ningú infal·lible, i hem de procurar que un error no faci malbé tota la cartera d’inversions. I l’últim, i relacionant-ho amb la inflació, si invertim pensant que l’objectiu és guanyar diners ens estarem equivocant. L’objectiu és guanyar més diners que la inflació. La inflació és l’enemic a batre quan s’està invertint. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Ordino
Conseller de la minoria d’Ordino
Cònsol major de Canillo
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu