La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha tancat el primer trimestre del 2025 amb un increment notable dels ingressos per cotitzacions socials, les quals han crescut un 7,4% respecte al mateix període de l’any anterior, equivalents a 7,57 milions d’euros més. També s’ha registrat un augment del 2,9% en el nombre d’assalariats, situant-se en les 50.629 persones al març, i un increment del 6,3% en els cotitzants per compte propi, fins als 8.971. Al mateix temps, el sistema ha registrat 18.363 assegurats indirectes i 17.710 pensionistes a la branca jubilació, un 4,7% més que l’any anterior, mentre que el nombre de pensionistes a la branca general s’ha reduït un 5,9%.
Tot i la millora dels ingressos, la branca general presenta un resultat funcional negatiu de 5,56 milions d’euros, a causa d’uns ingressos propis insuficients per fer front a la totalitat de les prestacions, inversions i despeses operatives. Aquest dèficit ha estat parcialment compensat amb les transferències del Govern, les quals han ascendit a 7,99 milions d’euros en el primer trimestre. Per la seva banda, la branca jubilació ha obtingut un resultat positiu de 11,08 milions d’euros, malgrat ser un 12,7% inferior al del mateix període del 2024, i ha destinat 4,26 milions al Fons de Reserva de Jubilació.
La liquidació pressupostària constata un increment de l’activitat també pel costat de la despesa. Les transferències corrents, que inclouen principalment prestacions i pensions, han augmentat un 13% respecte al primer trimestre del 2024. En paral·lel, les despeses de personal han pujat un 9,7% i el consum de béns corrents i serveis s’ha incrementat un 17,9%, amb una despesa destacada en manteniment d’equipaments informàtics.
Pel que fa a la despesa sanitària reemborsada durant els tres primers mesos de l’any, l’import total s’ha situat en 38,3 milions d’euros, amb un increment interanual de l’11,3%. Aquesta pujada ha estat especialment marcada en àmbits com l’hospitalització, la cirurgia, la radiologia i els centres especialitzats i de llarga estada. Per contra, només dos àmbits registren un descens de despesa: la farmàcia i les pròtesis dentals. També destaca l’augment significatiu en la partida destinada a reproducció assistida.