L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals es mostra preocupada perquè el Principat està perdent oportunitats de negoci com a conseqüència de l’actual tributació que hi ha sobre les societats d’inversió de capital variable (sicavs). Aquestes societats, que tenen com a objectiu invertir en valors mobiliaris –accions, deute públic i obligacions emeses per empreses–, a Espanya tributen a l’1% quan es liquiden o arriba el moment de repartir els dividends, mentre que a Andorra l’impost és del 0%.
La norma fiscal espanyola d’antiabús impedeix poder constituir una sicav fora del país si aquest nou destí presenta un diferencial de tributació per sobre del 75% respecte a l’impost espanyol o si l’entitat està controlada per una sola persona en més d’un 51%, una regulació que si s’aprova el projecte de pressupost a l’estat veí del sud encara s’enduriria més. Actualment el Principat no respecta aquestes condicions i, per tant, si es constitueix una sicav espanyola aquí el fisc pot confiscar la societat i obligar-la a tributar a Espanya.
Les sicavs a Espanya tributen a l’1% i no poden fer-ho aquí perquè hi ha un diferencial superior al 75%
És per això que malgrat que hi ha inversors interessats a fer el trasllat a Andorra no l’han acabat materialitzant. «Hem copsat interès per part de fortunes espanyoles per traslladar les sicavs al país», va apuntar a l’ANA el vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals, Marc Vilallonga. Una tònica que també ha corroborat l’assessor tributari Jaime Mesas, que va apuntar que arran dels futurs possibles canvis a Espanya «hem tingut aproximacions perquè la gent està preocupada».
Davant d’aquesta situació, els assessors fiscals del país demanen al Govern que pugi la tributació de les sicavs perquè el percentatge s’assimili a l’espanyol, un fet que obriria la porta perquè les fortunes es traslladin a Andorra. Aquest col·lectiu considera que actualment el Principat està perdent oportunitats de negoci i seguirà fent-ho si el Govern no arriba a assimilar aquesta tributació a l’espanyola.