Els administradors provisions de BPA nomenats per l’INAF van adoptar ahir una mesura contundent i històrica, però alhora esperada. D’acord amb el Govern, ahir es va decidir limitar les disposicions de xecs, transferències nacionals i internacionals, mitjans de pagament, rebuts, efectes i operativa de caixa a un import màxim de 2.500 euros setmanals per compte. L’acord, encara que no s’explica al comunicat de l’INAF, pretén evitar la descapitalització de l’entitat i que una retirada massiva de diners superi els fons disponibles del banc.
També ahir el ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, va comparèixer davant els mitjans de comunicació per anunciar aquest decret i alhora per demanar unitat a les forces polítiques i entitats financeres per superar una «situació excepcional». Mentre el ministre intentava llançar un missatge de tranquil·litat davant les accions empreses, alguns clients feien cua a les portes de les oficines de BPA per retirar els seus diners.
La decisió de l’INAF no va agafar per sorpresa ningú. En cercles econòmics, polítics i la mateixa població esperava el que ja s’ha començat a anomenar com un corralito sobre BPA. El Govern va aprovar un decret –a proposta de l’INAF– en virtut del qual es faculta als administradors provisionals mancomunats de Banca Privada d’Andorra a adoptar les mesures cautelars temporals que considerin apropiades en relació amb l’operativa corrent bàsica nacional i internacional de l’entitat, tenint en compte les circumstàncies extraordinàries del moment.
Segons l’Institut de Finances, l’objectiu d’aquesta mesura és «preservar els interessos dels clients i vetllar per l’estabilitat i el valor de l’entitat, així com salvaguardar l’estabilitat i la reputació del sistema financer andorrà, promoure la confiança en aquest i contribuir a reduir el risc sistèmic». El decret governamental dóna potestat als administradors a establir mesures sobre la fixació de límits quantitatius a la lliure disposició de saldos, comptes corrents, comptes de crèdit o de qualsevol altre tipus, així com la transmissió, endossament o cessió d’efectes canviaris. En aquesta línia s’ha limitat la retirada d’efectiu a un màxim de 2.500 euros per setmana, i no es poden tocar els plans d’estalvis.
En el comunicat, l’Institut reitera que la situació excepcional que ha motivat la suspensió provisional del Consell d’Administració de BPA i el nomenament d’administradors provisionals mancomunats per part de l’INAF «ha demandat establir unes pautes d’actuació temporals que permetin facilitar l’operativa corrent bàsica de BPA , tot preservant els interessos dels clients».
bo escombraria / D’altra banda, l’agència de qualificació creditícia Fitch va rebaixar ahir tres esglaons la nota de BPA, de BB+ a B+, de manera que ha degradat més la consideració de bo escombraria que ja tenia l’entitat, tal com va recollir Efe. En un comunicat, Fitch justifica aquesta rebaixa per l’acusació a alguns directius de col·laborar amb el blanqueig de diners de clients xinesos, russos, mexicans i veneçolans, procedents del crim organitzat. Fitch situa la nota de BPA en perspectiva negativa i ho explica per la incertesa generada per aquesta investigació, que entén que genera «riscos» sobre la capacitat de BPA d’obtenir capital i que també afecta la seva liquiditat. «Fitch creu que la reputació de BPA es veurà significativament danyada» i que això impactarà negativament tant en les seves filials com en la solidesa del negoci i el perfil financer de BPA.
El Govern esperava una reacció «fulminant» / Cinca mostrava ahir cara de preocupació. No és estrany. La situació –que ell va qualificar d’«excepcional»– està requerint mesures que fa uns mesos eren impensables en el sistema financer. El ministre en funcions va repassar l’inici de la crisi des que els EUA van assenyalar BPA, i l’INAF va intervenir l’entitat, el passat dia 10. Cinca va anunciar la publicació del decret i va explicar que té per finalitat garantir l’operativa corrent del banc, preservar els interessos dels clients i protegir la plaça financera andorrana.
El Govern ja esperava la tempesta. El ministre va dir que la reacció dels mercats era previsible «davant la contundència en la nota dels Estats Units». «Sabíem –va indicar– que la reacció dels mercats seria fulminant per aïllar-nos del sistema financer internacional», però el ministre va puntualitzar que s’han fet els passos necessaris per sortir de la situació i garantir que tots els clients puguin tenir «el servei mínim necessari per poder anar trampejant la situació».
El ministre portaveu va defensar els moviments que s’han fet des de l’Executiu. En aquest sentit va argumentar que «només es podia actuar com es va fer per sortir airosos de la situació», i va insistir en què calien les mesures que s’han adoptat «per tenir alguna possibilitat de preservar els interessos dels clients i protegir la nostra plaça financera», afegint que aquesta possibilitat «existeix».
Davant les greus acusacions que provenen dels Estats Units, Cinca va recordar que l’actual crisi té el seu origen «en unes sospites per una mala praxis en unes actuacions d’alguns alts directius de l’entitat», i va sortir en defensa dels treballadors i de la resta d’entitats bancàries. De forma contundent va afirmar: «Estem davant una plaça financera de prestigi i amb solvència, i que es regeix per normes internacionals acceptades». El ministre va voler deixar anar que hi ha unitat, per la qual cosa es va referir a què el cap de Govern, Toni Martí, «ha informat des del primer moment a les tres forces polítiques amb representació parlamentària». De fet, ahir abans de la roda de premsa Josep Pintat, Miquel Aleix, Pere López i Víctor Naudi van reunir-se amb el cap de l’Executiu.
Cinca no va voler oblidar als treballadors de BPA, als quals va expressar unes paraules de «reconeixement, perquè tothom ha de tenir clar que la situació no ha estat creada per aquests empleats, sinó per les sospites de pràctiques determinades d’uns directius concrets».
El portaveu va aprofitar la compareixença pública per insistir que Andorra ja fa anys que ha iniciat un procés de transformació i de compromís per la transparència amb els estàndards internacionals, «un camí que res farà que l’aturem ja que és un compromís inalterat». Apel·lant a la prudència i a les interpretacions exteriors, Cinca no va admetre preguntes.