La transformació digital és un dels reptes de futur que té entre mans Andorran Banking. Segons va explicar la directora de l’Associació de Bancs Andorrans, Esther Puigcercós, en un «entorn de competitivitat global, prioritzem la innovació tecnològica» i va recordar que, de fet, «moltes entitats ja han explicat als clients les eines que tenen per millorar l’experiència d’usuari». Durant el 2017 Andorran Banking va invertir més de 40 milions en innovació tecnològica (el 30% dels beneficis totals obtinguts que van ser 131 milions d’euros), un fet que Puigcercós va definir com «una aposta clara» per aquest àmbit.
El següent pas podria ser que el Principat esdevingui «un laboratori de proves» per a empreses financeres tecnològiques, les anomenades fintech. La directora d’Andorra Banking considera que el fet de tenir vuit milions de turistes que arriben cada any al país pot ser un bon reclam. «Volem potenciar aquest atractiu que tenim perquè les fintech es puguin instal·lar al país i que puguin testejar els seus serveis i a la vegada que les entitats bancàries ens en puguem beneficiar», va remarcar. «Seria un win-win», va exposar Puigcercós, que va deixar clar que aquestes actuacions van a part de les que pugui fer cada entitat.
Noves normatives
Unes inversions en tecnologia que en part han anat destinades a l’adaptació a les noves normatives que s’han d’implementar, si bé Puigcercós no va quantificar els diners destinats a aquest aspecte. El primer canvi a què hauran de fer front és l’intercanvi automàtic d’informació fiscal. La directora de l’associació de bancs va recordar que a final de mes es farà la primera tramesa de dades bancàries a l’agència tributària, que al setembre les remetrà a les agències tributàries dels països corresponents. Un procés d’adaptació i implementació de la normativa que segons Andorran Banking s’ha fet amb normalitat. «No hi ha hagut cap problema, no ens consta cap incident», va assegurar, afegint que tampoc el calendari havia estat un obstacle: «som una banca europea, una banca internacional, per tant, complim amb tota la regulació europea en matèria bancària», va destacar.
D’altra banda, l’any que ve també s’hauran d’assumir els nous criteris de solvència de Basilea III. El Govern ja ha entrat a tràmit el projecte de llei i les entitats confien que la redacció del reglament es produeixi en breu «per estar preparats». Amb tot, Puigcercós també va aprofitar la presentació de l’informe anual de l’Associació de Bancs Andorrans per reivindicar que en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la UE es puguin mantenir les especificitats del sector.
Resultats
Entre les dades que recull l’informe anual de les entitats en destaca que durant el 2017 els recursos gestionats van incrementar-se un 1,55% respecte a l’any anterior, assolint un volum agregat de 46.000 milions d’euros. Aquest increment suposa el desè exercici consecutiu en què la banca andorrana aconsegueix augmentar els recursos gestionats dels seus clients, el que es considera una demostració de «fortalesa i estabilitat de la plaça». Puigcercós també va destacar que el 50% dels actius es gestionen des de l’estranger.
Pel que fa al benefici net de les cinc entitats bancàries del país va sumar 131 milions d’euros, un 15,82% menys que el 2016, quan es van superar els 150 milions. Aquest descens en els resultats s’atribueix als tipus d’interès negatius i a l’increment de costos per l’adptació al nou marc normatiu. La ràtio de solvència també s’ha reduït, passant del 25,10% del 2016 al 21,74% del 2017. Els tres punts i mig de diferència s’expliquen per l’impacte de la primera aplicació de les Normes Internacionals d’Informació Financers (NIIF). Amb tot, el coeficient duplica el mínim fixat a la normativa andorrana. Pel que fa a la ràtio de liquiditat, va ser del 65,37%, superior també a l’exigida per la normativa del Principat.
Quant a les xifres del sector bancari, es va apuntar que es dona feina a 2.659 persones i contribueix aproximadament a un 21% del PIB.