És 23 d’abril. Diada de Sant Jordi i Dia Internacional del Llibre. És dia per estimar la cultura. Andorra s’ha engalanat des de primera hora del matí, omplint els carrers del vermell de les roses i de les lletres que cobreixen les paradetes de les llibreries, que avui vendran gairebé la mateixa quantitat de llibres que durant els 364 dies restants de l’any. Amb una mica de sort el temps respectarà les pàgines que encara estan per llegir, tot i que la pluja ja és gairebé tradició també, potser perquè, en barrejar-se amb la sang del drac, va fer brotar la rosa. L’agenda d’actes és plena, n’hi ha a les set parròquies. És un dia per gaudir i per compartir, per aprendre i per descobrir.
Escoles, instituts i associacions aprofiten la venda de roses per invertir en nous projectes o en millores per als seus centres. A més, els escolars organitzen també tallers, com la creació de roses amb gominoles que es farà a Ordino. Agafa força la venda de llibres de segona. A la Biblioteca Comunal Universitària de Sant Julià de Lòria o a les biblioteques d’Encamp i del Pas de la Casa es vendran pel preu simbòlic d’un euro, i a la Biblioteca Comunal d’Ordino es regalaran als usuaris que s’hi acostin.
La majoria d’autors andorrans signaran les seves obres als lectors. Així, Iñaki Rubio, Maria Fiter, Antoni Morell, David Arrabal, Maria Teresa Cairat i Pilar Burgués ho faran a la plaça Coprínceps d’Escaldes i alguns d’ells també es desplaçaran fins a Sant Julià a on se’ls hi afegirà David Manubens, i a l’illa Carlemany ho farà Solita Mora.
Llibres per a tothom / En les darreres setmanes escriptors i editorials del país s’han afanyat per publicar a temps les darreres novetats i arribar a punt per la data marcada en vermell al calendari. N’hi ha molts per triar, diferents gèneres i fins i tot diferents suport perquè, amb permís dels més nostàlgics, el llibre ja no ha d’estar imprès per haver de ser llibre.
La història del país fa que les obres que en recullen fragments siguin sempre un èxit de vendes. Des d’El síndic Cairat. El meu padrí, on Maria Teresa Cairat apropa la vida del seu avi, síndic general d’Andorra del 1937 al 1961, havent de bregar amb problemes del calibre de la Guerra Civil espanyola o la Segona Guerra Mundial; fins a la darrera obra d’Antoni Morell, El llarg caminar d’un home bo, on es vesteix d’entrevistador per descobrir els secrets més íntims com a bisbe d’Urgell i com a copríncep de Joan Martí Alanis.
També n’hi ha per aquells qui prefereixen capbussar-se en monts ficticis, encara que de vegades serveixin per criticar la realitat que vivim. Amb La senyoreta Keaton i altres bèsties s’estrena en narrativa la poeta Teresa Colom, i ho fa amb una rotunda i indiscutible qualitat, aconseguint glaçar la sang interconnectant cinc relats de la vida i mort de cinc criatures diferents. O L’altre costat del mirall, que va aconseguir proclamar l’escriptor i professor Iñaki Rubio guanyador del Premi Recvll de Narració Joaquim Ruyra 2014 i el situa en el podi d’escriptors andorrans actuals. Rubio posa la fantasia necessàries a les històries comuns, monòtones i avorrides del dia a dia.
I pels més petits, als qui els hi toca començar, també hi ha tresors de poques paraules fàcils de llegir acompanyades d’il·lustracions, o a la inversa. A través de pans de diferents tipus es pot fer entendre que cal acceptar i aprofitar la diversitat que aporta la immigració, com demostra l’obra de Jèssica Grau i Olga López, Entre pans. O explicar que sumar esforços i cooperar és sempre millor per solucionar els problemes, com els hi passa als animals d’Alarma a la granja, d’Alícia Gómez i Roser Font.
Haruki Murakami, Milena Busquets, Patrcik Modiano, Umberto Eco o el mediàtic Albert Espinosa. Tots ells presenten noves obres d’art per als seus seguidors i, sobretot, per aquells qui encara no han caigut en el parany que amaguen a cada línia.