Search
Close this search box.

Un 44% de la població considera el català la seva llengua materna

L’atenció al públic en l’idioma oficial baixa, inclosa l’Administració

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el coordinador de l’eix sociològic d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), Joan Micó, van presentar ahir els resultats de la nova enquesta del 2022 de Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra. L’estudi dibuixa que un 44% dels enquestats tenen el català com a llengua materna o inicial, mentre que el castellà baixa al 40,3%, el francès ho és del 10%, el portuguès del 13,5%, el 3% l’anglès i un 6,8% altres llengües. Tal com va destacar la ministra, els resultats de l’enquesta apunten que l’ús del català s’ha incrementat respecte a l’última onada d’aquest estudi. Tot i això, també va indicar que en alguns àmbits concrets, l’ús del català baixa respecte a l’enquesta del 2018, fet que remarca la necessitat de continuar treballant de forma intensa «per revertir la tendència a l’ús predominant del castellà». Així mateix, Riva també va destacar que les línies d’actuació del Pla estratègic de la cultura també permet avançar en la línia de la potenciació de l’ús del català.

Entrant al detall d’altres resultats, el 63,7% dels enquestats diuen que utilitzen el català com la llengua habitual en les relacions amb altres persones, el 48,6% ho fa en castellà, el 6,6 en portuguès i el 5,7% en francès. Pel que fa a la llengua d’identificació o pròpia, el 53,4% s’identifiquen amb el català, el 38,5% amb el castellà, el 6,5% amb el francès, el 12,3% amb el portuguès i el 2,4% amb l’anglès.

En l’indicador de coneixement de la llengua catalana, l’estudi dibuixa una millora respecte a l’última onada, tot i que el castellà continua sent la llengua que més coneix la població. Així, el català és conegut amb un 8,3 de mitjana. En el cas del castellà el resultat és de 9,3, el mateix que el 2018. El francès continua sent la tercera llengua més coneguda, seguida de l’anglès i el portuguès.

L’enquesta també analitza els usos de la llengua en diferents àmbits de la vida social i laboral dels enquestats. Les dades apunten que el català continua sent la llengua més utilitzada en tots els àmbits. Així, el català obté un indicador de 3,3 sobre cinc, el castellà se situa en segona posició amb un indicador de 2,9, el portuguès obté un 1,4 i el francès un 1,3. Tot i aquest resultat, amb relació als usos, destaca que l’atenció de cara al públic en diversos sectors, inclosa l’Administració, baixa sensiblement respecte a l’última onada. Aquest element s’explica per factors demogràfics i de composició del mercat de treball, tot i que Riva va insistir que des del ministeri es continua treballant de forma intensa, i s’amplien i reforcen els recursos gratuïts per aprendre català.

Per acabar, de la combinació d’ambdós indicadors, el de coneixement i el d’ús, s’obté l’indicador lingüístic. En les dades d’enguany el català assoleix un 59,3 i el castellà un 54,7, unes xifres que tornen a revertir la tendència a un indicador superior del castellà. L’indicador lingüístic del francès és de 15,5 i el del portuguès de 13,4. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Guanyadora del Gaudí a la millor direcció artística

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu