- Arribaran el 2 de gener, i Escaldes i la capital es repartiran la factura d’allotjament i dietes
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY
- La carrossa del rei Melcior baixa per l’avinguda Carlemany d’Escaldes, en la cavalcada del 2009 Foto: TONY LARA
L’últim acte d’Escaldes 2011 com a Capital de la Cultura Catalana tindrà lloc el 2012. Una més de les moltes peculiaritats d’aquesta efemèride en què Toni Martí va embarcar la parròquia abans de saltar a la política nacional. I probablement, la que més repercussió mediàtica tindrà. O l’única, perquè la resta d’activitats del programa d’Escaldes 2011 han passat francament desapercebudes Runer avall. Però aquesta és una altra història, i ja en parlarem a l’hora del balanç. Parlàvem de l’últim acte d’Escaldes 2011: tal com la (encara) cònsol de la capital, Rosa Ferrer, i el mateix Martí, quan ho era d’Escaldes, van acordar el novembre del 2010 amb TV3, la cadena catalana retransmetrà en directe la cavalcada de Reis.
Fins aquí, res que no se sabéssim. La novetat rau en la lletra petita d’aquell acord, i que es traduirà en el desembarcament d’una vuitantena de persones, entre tècnics i periodistes, que arribaran al Principat el 2 de gener per preparar el terreny i estudiar el recorregut, i que s’hi quedaran com a mínim fins a la nit de Reis, segons ha confirmat el comú d’Escaldes. Les despeses d’allotjament i dietes que generi aquesta tropa anirà a càrrec de les dues corporacions. Una factura que fonts del comú van xifrar mesos enrere en uns 20.000 euros, que es repartiran a parts iguals Escaldes i la capital, i que caldrà afegir als 25.500 euros que costa organitzar la cavalcada, si és que la d’aquest any es mou en els mateixos paràmetres de la del 2011. Res, però, d’invertir com s’havia dit inicialment una petita fortuna d’entre 40.000 i 50.000 euros per renovar la flota de carrosses reials. Com a molt, el retoc habitual de la mà de pintura. La consigna és austeritat.
TV3 encara no ha decidit en qui recaurà la locució del directe, que començarà a les 19 hores i que s’allargarà fins a les 21 hores, just abans del Telenotícies Nit. El 2011, quan la cavalcada es va retansmetre des de Tarragona, van ser Ana Boada, col·laboradora del programa Divendres, i Elisabet Carnicé, conductora del TVist; el 2010, Helena García Melero (Els Matins) des de Badalona. Pel que fa als continguts, els comuns han fet arribar sengles dossiers amb propostes de possibles temes i personatges entrevistables per omplir les dues hores de retransmissió. Aquí, també hi ha consigna, i és ben clara: vendre Andorra com a país de neu. El que sí que està decidit és l’itinerari, que aquesta edició acabarà no a la plaça Rebés de la capital, com és tradició, sinó a la plaça Coprínceps d’Escaldes, on estarà instal·lat el set de TV3. Sempre segons les xifres del 2011, més de mig miler de persones i 19 carrosses participen activament en la cavalcada, que reparteix set tones de caramels i que és de llarg l’activitat popular més multitudinària d’entre les que es convoquen al país.
Però, ¿són molt o poc, aquests 20.000 euros d’inversió que requereix la retransmissió de TV3? Com a referència, la cavalcada de l’any passat va tenir a Catalunya una audiència de 204.000 espectadors, l’11,4% del públic, un registre quasi calcat al del 2010. Val a dir que la intenció inicial d’Escaldes 2011 era que TV3 retransmetés la cavalcada del 5 de gener del 2011. Quan es va contactar amb la cadena, però, ja havia agafat tanda Tarragona, precisament la ciutat que a partir de l’1 de gener succeirà Escaldes com a Capital de la Cultura Catalana. També es va acabar descartant l’opció de retransmetre la Missa del Gall, i ha quedat en lletra mullada el compromís adquirit per TV3 de fer un seguiment «especial» dels actes principals d’Escaldes 2011. La veritat és que la primera dificultat de l’autonòmica hauria sigut escatit quins eren els actes principals d’una capitalitat sense fites evidents i que escura els últims dies de vida entre la indiferència general: ¿recorda el lector ni que siguin tres dels actes específics de l’agenda d’Escaldes 2011, una festa que ha costat 360.000 euros? El que dèiem.
Per a més informació consulti l’edició en paper.