Aprofitant la Setmana Santa i amb ànims de donar més visibilitat als treballs d’arts plàstiques que han realitzat 14 joves del Principat, des d’ahir i fins a mitjans d’abril set establiments (comerços i hotels) d’Escaldes-Engordany i l’Espai jovent de la mateixa parròquia acullen diverses obres –pintures, escultures, abstraccions o estructures de diversos materials– que s’introdueixen amb els elements i vendes dels establiments com si d’altres objectes de compra es tractessin.
Els treballs artístics escollits per dinamitzar els comerços han sorgit de la darrera edició del programa Talentejant, que com a novetat d’enguany, ha traspassat les obres que s’han realitzat durant la iniciativa a diversos aparadors de la parròquia.
D’aquesta manera, els joves artistes (d’entre 12 i 30 anys) poden mostrar el seu talent, ja no només als ciutadans del país sinó a tots els turistes i visitants que fins a mitjans d’abril es deixin caure per Escaldes-Engordany.
Una iniciativa divulgadora
La presidenta de l’Associació de Comerciants de l’avinguda Carlemany i travesseres, Susagna Venable, va destacar ahir durant la presentació de les obres que exposar els treballs artístics als aparadors és una «bona idea perquè tothom ho pugui veure i gaudir».
Un aspecte que comparteix la representant dels artistes participants en la iniciativa, Ingrid Rossell, ja que va matisar que aquests esdeveniments «són una oportunitat també per als artistes per poder donar més visibilitat a les obres i mostrar el que es vol expressar a un públic més ampli». A més, «és una oportunitat per fer-nos conèixer i mostrar que Andorra té molts artistes joves que tenen molt de talent». «Esperem que hi hagin més activitats com aquestes, perquè gràcies ara a aquest concurs se’ns obren noves portes i es donen més oportunitats perquè la gent s’animi, es doni a conèixer i mostri el seu talent».
Rossell exposa a calçats Va i ve la seva obra inspirada en l’art oriental. L’artista va comentar que li agrada introduir-se i aprofitar aquest ambient perquè «té uns colors molt vius, línies suaus i més llampants». A partir d’aquest escenari, Rossell agafa els elements i fa l’obra «a la meva manera, és com crear». «Per a un artista crear és el més complicat, és quan més aprens i quan pots treure el que tens a dins, reflexes el que sents sobre una fulla, una tela o sobre una escultura».
La consellera de Joventut del Comú d’Escaldes Engordany, Laura Lavado, va assegurar que amb l’exposició de les obres, a part de donar més visibilitat també es vol donar «continuïtat i oferir plataformes per tal que aquest talent arribi a més públic».
Venda de les obres
Els mateixos autors de les obres són qui decideixen si els treballs estan a la venta o no. Així, en alguns dels establiments no només es podrà gaudir de l’art exposat sinó que també es podrà comprar.
La botiga Yummy, un dels comerços que disposa de més obres –unes cinc– va destacar que per exemple, un dels treballs exposats, en concret una pintura, ha estat realitzat per un jove de 12 anys, i que tot i que al principi «no sabíem si era millor posar-ho a la venta o no, l’artista ha decidit que es posi un preu i ara qui estigui interessat podrà tenir aquesta obra a casa seva».
La iniciativa d’exposar l’art dels joves talents als comerços és fruit de la col·laboració entre el departament de Joventut i l’associació de comerciants de l’avinguda Carlemnay i travesseres.
Establiments del projecte
Entre els establiments que s’han adherit al projecte es troben: calçats Va i ve amb les obres d’Ingrid Rossell, Tot a punt amb les obres d’Eric Duran, hotel Roc Blanc amb els treballs d’Eric Durant i Domènc Montané, comerç Liana amb les obres de Naiara Escàbies, hotel Prisma amb les obres de Lucia Rodríguez, la botiga Yummy amb les obres de Myriam Grau, Aiglyne Chaperon, Oscar Galdonm, Myriam Grau i Elivira Lastovkina, i hotel Fenix amb l’obra de Miguel Ortega. Finalment, a l’Espai jovent d’Escaldes-Engordany també es poden veure els treballs de Laura González i Marcel Llovera.