Search
Close this search box.

Ricard Poy, Eva Clausó i Argiñe Areitio, premiats pel Pirene 2018

El jurat selecciona el reportatge escrit‘1993-2018. La revolució andorrana’ per oferir «un enfocament diferent»

Els periodistes Ricard Poy, Eva Clausó i Argiñe Areitio són els tres guanyadors de la 23ena edició del Premi Pirene 2018, de periodisme interpirinenc, que té com a objectiu promoure la voluntat de donar a conèixer la realitat de la serralada. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ahir en el lliurament dels guardons, va explicar que la convocatòria té «un interès creixent i enguany s’han rebut fins a 14 reportatges –12 de premsa escrita i un parell d’audiovisuals–, procedents d’Andorra, Catalunya, Aragó i el País Basc». 

El periodista Ricard Poy va ser premiat en la categoria de premsa escrita, amb 3.000 euros, pel seu reportatge 1993-2018. La revolució andorrana, publicat a la revista El Temps al març del 2018 i que explica l’evolució del Principat d’Andorra des de l’aprovació de la Constitució. «L’obra ofereix un enfocament diferent i una anàlisi sintètica i entenedora sobre aquest període per al gran públic», va destacar Xavi Palma com a portaveu del jurat, que estava constituït també pels periodistes Ester Pons, Univers Bertrana i Natàlia Rovira i va prendre la decisió per unanimitat. Poy va reconèixer que el text final és molt diferent del primer esborrany però va insistir que l’objectiu era explicar que «Andorra no és com molta gent pensa que és, ja que s’ha quedat amb molts tòpics; per això vaig voler oferir una visió molt didàctica per explicar la realitat». «I crec que vaig aconseguir-ho una mica perquè he estat premiat», va concloure tot satisfet. 

Gelabert destaca l’interès creixent del Premi Pirene en una edició que rep un total de 14 reportatges

En la categoria audiovisual, el guardó, també de 3.000 euros, va ser per a la sèrie Tatuats pels Pirineus, que es va emetre entre els mesos d’octubre i novembre del 2017 al Canal 33. «Aquest projecte es tracta d’una obra d’autor perquè l’he dirigida i l’he produïda jo mateixa, però no hauria estat possible sense la gent que he anat coneixent a les diferents comarques i que surt als capítols; ells han estat els vertaders fils conductors», va exposar l’Eva Clausó tot agraint la confiança de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Canal 33. De fet, el jurat va coincidir que «aquests reportatges s’ajusten a l’esperit del Premi Pirene, ja que tracten aspectes del Pirineu a través de persones i espais amb un relat fresc i un estil propi» i Clausó va aprofitar per avançar que ja treballa en una segona temporada. 

Premi a la difusió mediambiental

L’edició d’enguany tenia un guardó específic per a una obra que fes especial incidència en la temàtica mediambiental o en la sostenibilitat als Pirineus, dotat amb 1.500 euros pel Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. L’afortunada va ser Argiñe Areitio amb el reportatge Limnopirineus, recuperar la naturaleza perdida, publicat a la revista El Mundo de los Pirineos i del qual el jurat va destacar la divulgació d’una temàtica poc coneguda d’un projecte pirinenc per a la conservació de les zones humides d’alta muntanya. La periodista va expressar que era «un plaer» recollir aquell premi i va remarcar que amb reportatges com aquests es pot recuperar «la naturalesa entre tots». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu