Un viatge per la trajectòria de 25 anys de l’obra de l’artista Eve Ariza. Aquesta és la proposta que l’espai Caldes d’Escaldes-Engordany acull fins al 14 de gener. El projecte Affatus pivota sobre tres grans pilars, que són l’exposició en si, que inclou una selecció d’un centenar d’obres escollides pels comissaris Aurora Baena i Carles Sánchez; un llibre d’artista; i un seguit d’activitats. Concretament, es tracta d’una iniciativa que pretén obrir una reflexió i oferir una mirada cap endavant. «Fer el focus, enfocar per transformar», en paraules d’Ariza. En aquest sentit, Affatus és «la necessitat de comunicar», «la inspiració», tal com va explicar. Així doncs, l’exposició pròpiament dita recull un centenar d’obres que Baena i Sánchez han seleccionat, moltes de les quals són restitucions, com per exemple el Murmuri, un mural que parla de «l’absència i la presència» de l’obra original que es va exposar a la Biennal de Venècia.
Les peces que es poden veure a l’espai Caldes graviten sobre quatre àmbits sobre els quals l’artista ha reflexionat al llarg de la seva trajectòria: el consum, el bla, el rizoma i el pensament màgic. El resultat de la selecció ha estat que s’han «enfilat» 25 anys de trajectòria, de «veus», en paraules de l’artista, que incideix que treballa pel «nosaltres». A la primera part, l’artista mostra una veu crítica a la societat del consum. Al bla, s’aborda la impossibilitat de comunicar-se. D’aquesta incomunicació es passa al retorn a la terra, amb rizoma i murmuri, per arribar a la part final en què el pensament màgic i la relació de l’art amb la ciència hi és molt present. En aquestes darreres obres, la trumfa és la gran protagonista i, per exemple, es pot veure una taula plena de patates –unes 250– que han estat gravades amb làser amb la paraula Affatus. En el recorregut també hi ha les pells de les patates recobertes d’or, que simbolitzen la muda, el moment de canvi que cadascun de nosaltres pot viure.
Amb tot, i respecte a les activitats, el dissabte 22 d’octubre a les 16.30 hores hi haurà la xerrada Una conversa líquida amb trumfes i altres plantes, a càrrec de Jo Milne. A més, el dijous 10 de novembre a les 19.30 hores tindrà lloc la conferència La fortalesa de la fragilitat, el procés creatiu d’Eve Ariza, amb Pilar Bonet. Ja el dissabte 26 de novembre es realitzarà el taller artístic Focus amb Ariza. El divendres 18 i el dimarts 29 de novembre hi haurà visites guiades a la mostra de la mà de l’artista. Finalment, al llarg dels tres mesos hi haurà diferents propostes al voltant de la Peixera i es convida als interessats a anar passant-hi, segons va informar l’ANA.