Search
Close this search box.

L”e-book’ trigarà com a mínim dos anys a arribar a les biblioteques

  • La pública descarta prestar dispositius de lectura però oferirà un servei de descàrregues
  • Des del Nadal s’han multiplicat les consultes sobre l’ús dels ‘e-readers’

A. LUENGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dispositiu de lectura, o E-reader, amb què es poden descarregar llibres electrònics, o e-books. Foto: EL PERIÒDIC

Ara fa un any, la xarxa de biblioteques de la Generalitat va posar en marxa un experiment per comprovar l’interès dels usuaris pel llibre electrònic i la recepció d’aquest nou sistema de lectura entre el públic lector. L’assaig –limitat a una vintena de biblioteques– consistia a oferir en préstec el dispositiu de lectura, els anomenats e-readers, amb un catàleg de 250 títols en català, castellà i anglès. Les conclusions es van presentar a les Jornades catalanes d’informació i documentació, que van tenir lloc al maig passat. I són prou clares: l’usuari s’interessa en l’e-reader per la curiositat que generen les novetats tecnològiques i perquè l’ha trobat disponible a la biblioteca, però prefereix (encara) el llibre tradicional. A més, els aparells lectors, els e-readers, suporten malament el tràfec continu a què estan sotmesos els documents en préstec en una biblioteca, i el risc d’avaria és, per tant, elevadíssim. La conclusió final dels bibliotecaris catalans és que el producte que han d’oferir no és l’e-reader, sinó l’e-book: és a dir, que no prestaran dispositius de lectura, sinó que tindran en estoc un catàleg de llibres en format electrònic que els usuaris, armats cadascun amb el seu -e-reader, podran descarregar-se en concepte de préstec.

Aquest és el futur que a mitjà termini es preveu per a les biblioteques catalanes. I també per a les andorranes, perquè la cap de la Biblioteca pública, Inés Sanchez, assumeix les conclusions dels seus col.legues i aposta decididament per la fórmula catalana: és a dir, convertir la biblioteca en un dipòsit de llibres electrònics que l’usuari es podrà descar- regar lliurement… però només temporalment, perquè transcorregut el termini de préstec l’arxiu es bloquejarà. “Segons aquest model, la biblioteca continuarà exercint la seva funció d’intermediària, de selecció. Amb la diferència que en lloc de volums de paper oferirem un catàleg d’e-books. La biblioteca tal com l’entenem avui no morirà, sinó que es transformarà. Potser desapareixeran les estanteries amb les piles de llibres arrenglerades, però el concepte i la funció seran les mateixes: posar a disposició de l’usuari una sèrie de títols que nosaltres ens encarreguem de cribrar i gestionar”.

LLARGA CONVIVÈNCIA
És clar que tot això és la teoria: per veure-la convertida en realitat, perquè un soci pugui presentar-se a Prada Casadet amb el seu e-reader i descarregar-se un llibre, caldrà esperar en el millor dels casos fins al 2012, quan Sanchez vaticina que la Biblioteca pública estarà en condicions d’oferir aquest servei.

aluengo@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu