Arriba l’octubre i la Massana ja està preparada per encendre els Fogons per desena vegada. Les jornades gastronòmiques que organitza el comú compleixen una dècada de vida i segons l’impulsor actual d’aquesta iniciativa, Sergi Balielles, «ha vingut per quedar-se».
El fet és que es podrà gaudir de La Massana Fogons i de la seva cuina de tardor des de l’1 al 31 del pròxim mes, tant en horari de migdia com de nit. 16 establiments de la parròquia s’han adherit a la iniciativa proposant menús especials amb productes de la temporada i que brillen per la seva qualitat-preu.
Perquè les tarifes es mouen entre els 18 euros que omplir l’estòmac amb el menú que ofereix l’Hostal Palanques, fins els 35 del Molí dels Fanals. Cada restaurant manté el seu catxet, però segons el gerent de la Borda Secreta, Josep Gonzàlez, «per als restauradors se’ns presenta una oportunitat d’innovar, d’oferir plats que no tenim a la taula».
L’any passat, el resultat van ser, segons Balielles, «més de mil menús venuts». El responsable de Turisme, Comerç i Dinamització va avançar ahir que «segur que superarem la xifra perquè s’ha afegit algun establiment més», però «difícilment podem créixer més» perquè la parròquia poc més pot augmentar en número de locals de restauració.
El rerefons, segons Balielles, és el de donar un impuls als locals de la parròquia en un dels mesos més fluixos de l’any a nivell turístic, tot i que el pas dels anys, assegura que s’ha anat equilibrant la comparativa amb la clientela d’Andorra: «Cada cop tenim més gent de fora. Hem passat d’un 10% de gent de fora en les primeres edicions a un 30% l’any passat. Hem d’arribar al 50».
El desè aniversari també tindrà un afegit, amb unes jornades de micologia –totalment gratuïtes, que quedi clar– el segon cap de setmana, a càrrec del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma). El divendres 13 hi haurà una conferència inaugural a càrrec de l’investigador Manel Niell. Dissabte 14 al matí s’organitzarà una sortida de camp per aprendre a reconèixer algunes espècies i a la tarda, una xerrada del doctor Josep Girbal i un taller d’identificació de bolets. Diumenge, per acabar, una altra sortida al matí i a la tarda, repàs dels bolets recollits.
Això sí, s’ha de ser ràpid, perquè les places són limitades a 25 persones i cal reservar amb antel·lació al Cenma, ja sigui amb una trucada per telèfon (742 630) o via correu electrònic (cenma@iea.ad).