La primera promoció de la secció de dansa de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA) va presentar ahir l’obra inaugural que estan creant juntament els directors artístics de Jo Dansa, Mònica Vega i Martí Güell. Així, l’espectacle, que s’anomena La jove revolució, «visibilitza la pressió que reben els adolescents a l’hora de prendre decisions sobre el seu futur, com, per exemple: Què vols ser? Què estudiaràs? On?», va assegurar Güell, i també va explicar que, a més, pren inspiració «des de les processons del sud d’Espanya, fins als carnavals del Brasil o el TikTok, que és una nova xarxa de difusió de dansa». L’obra s’estrenarà el 25 d’agost a les 20.00 hores, a la plaça de les Fontetes de la Massana. En aquest sentit, un dels integrants de la companyia, Àlex, va apuntar que «l’edat del pavo és una etapa molt forta per molts de nosaltres, ja que és una metamorfosi per convertir-nos amb què serem, i agraïm poder reivindicar-ho mitjançant la interpretació».
En aquesta primera edició, que ha tingut una inversió de 10.000 euros, vuit joves d’entre 16 i 21 anys han realitzat les proves d’accés a Jo Dansa i, d’aquests, sis han passat a formar-ne part definitivament. Una de les joves ballarines, Nora, va assenyalar que «és un projecte enriquidor, perquè ens ajuda a créixer com a persones, i crec que parlo en nom de tots quan dic que expressar-nos mitjançant la dansa és el millor que ens ha pogut passar». Paral·lelament, una de les seves companyes, Julieta, va explicar que «es necessitava una iniciativa com aquesta per acabar de decidir què volem fer i tenir l’oportunitat de poder créixer professionalment». Si bé no tots els alumnes es dedicaran exclusivament a la dansa, coincideixen en el fet que tenen previst compaginar-la amb la seva carrera.
Amb relació a les classes, la directora artística, Mònica Vega, va detallar que «els joves entrenen sis o set hores al dia i ja es veu el desgast, però estan donant el 100%. Tots estan preparats, tenen molt bona disciplina corporal, estan sans i tiren moltíssim. El Martí i jo no parem de posar-nos pegats per arribar al seu nivell».
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, també va intervenir, i va destacar que «estem contents de donar suport a aquest projecte que aposta per la dansa en un espai que té un horitzó més professional i una visó més holística de les arts escèniques». En aquesta línia, l’objectiu de Jo Dansa no és només la formació i l’obertura de ventalls a l’exterior, sinó també desenvolupar un procés creatiu de millora de l’expressió i de coneixements diferents mitjançant col·laboracions amb altres camps, com el teatre o la música. Per tant, s’està valorant que hi hagi sinergies amb Jocand o amb els esbarts del Principat, entre altres.
Sobre els reptes de l’intèrpret, Vega va asserir que «dins de la cultura d’Andorra s’està obrint camí, i jo mateixa, com artista, em sento valorada», però va demanar que es vagin establint a poc a poc unes formalitats i un estatut perquè, quan tots aquests joves siguin professionals, estiguin ben emparats «en aquesta feina tan intermitent que és ser artista», va afegir.
Per acabar, el conseller de Cultura, Guillem Forné, va agrair a Riva i a la primera generació de Jo Dansa pels seus esforços. «Estic molt content de tenir-vos a la Massana, així que gràcies per la vostra valentia i molts ànims», va valorar.