Els murals corresponents a la segona edició del projecte Murs que parlen, de Sant Julià de Lòria, ja prenen forma. Així, el que està situat a la carretera de la Rabassa i que va a càrrec de l’empresa Reunió de Papaia està gairebé enllestit, mentre que l’artista Samantha Bosque treballa en el que està situat a tocar de la plaça de la Germandat. Davant l’èxit de les dues edicions, la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, va avançar que n’hi haurà una tercera l’any que ve, que es dedicarà a la verge de Canòlic per commemorar els 800 anys, i també a la llegenda. De fet, va reconèixer que ja tenen «pensats» alguns dels murs on es podrien plasmar les pintures.
Aquest any, la corporació comunal ha dedicat 15.000 euros al projecte, que gira al voltant del romànic lauredià. Així, Reunió de Papaia s’ha basat en els principals elements del romànic de la parròquia, com el Canòlic, ermites com la de Nagol i els frescos interiors de les capelles, però ha volgut donar-hi un toc personal. Tal com va destacar l’artista Tito Farré, han intentat «fugir del color més fosc del romànic i donar-hi un toc de modernitat, amb colors vius i frescos i que et cridi l’atenció quan passis». El mural que estan pintant ell i Pere Moles està situat just a l’encreuament del camí de la Creueta amb la carretera de la Rabassa. Farré també va destacar que el temps ha influït en el ritme de treball, afegint que una de les dificultats de fer murals com aquest és «mantenir les proporcions», ja que «no és el mateix l’esbós» que després trobar-se amb l’espai on s’ha de plasmar el mural, que sovint és irregular.
Samantha Bosque ha estat l’altra artista escollida en aquesta edició. Va començar a treballar en la seva obra el dijous de la setmana passada, i ha de fer front també al mal temps per poder enllestir-la abans de finals de mes. «M’he centrat en Sant Cerni de Nagol, l’única església de Sant Julià de Lòria que conserva pintures», i curiosament «potser és de les menys visitades d’Andorra». Per aquest motiu, ha volgut «apropar al poble» aquestes pintures «fent un doble joc amb nom del projecte», ja que recorda que originàriament les pintures murals de les esglésies tenien «la finalitat de comunicar» perquè la gent no sabia llegir i aquesta era la manera de «passar missatges».
Els artistes van rebre ahir al matí la visita dels cònsols lauredians, Josep Majoral i Mireia Codina, que fins i tot es van animar a col·laborar amb Bosque, agafant els pinzells. Codina va recordar que la proposta va sorgir l’any passat amb la intenció de posar «color» als murs «blancs i grisos» de la parròquia, i el fet que estiguessin «contents dels resultats» els va engrescar a llançar aquesta segona edició, que tindrà continuïtat, va informar l’ANA.