Unes 10.000 persones van assistir als diferents concerts que la Fundació ONCA va organitzar durant l’any passat. La xifra significa que el públic ha respost a la diversitat de l’oferta proposada per l’orquestra. «L’augment d’espectadors ha estat molt important. Estem molt contents de la reacció del públic que ha assistit a les actuacions de petit format i a les que hi col·laboren les escoles de música, hem sabut trobat la motivació per al públic», va argumentar ahir el director artístic de la Fundació ONCA i concertino-director, Gerard Claret.
En la presentació de la Temporada 2016 de la Fundació ONCA, Claret va assegurar que es continuarà exigint «l’excel·lència» i també apostant per la Jonca, «el planter de l’ONCA». Un altre vessant en què se seguirà incidint durant l’any és en el projecte pedagògic i social, amb tallers i concerts familiars i activitats com Musica’t, en què es va implicar els usuaris de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.
La ministra de Cultura i presidenta de la Fundació ONCA, Olga Gelabert, va subratllar ahir que «l’ONCA és un exemple d’èxit en un temps de crisi, que ha aconseguit la sostenibilitat amb un sacrifici personal i econòmic però no artístic: la qualitat i el nombre de concerts ha augmentat». L’altre patró de l’orquestra és la Fundació Crèdit Andorrà. El conseller delegat de l’entitat bancària i vicepresident de la Fundació ONCA, Josep Peralba, va destacar que s’ha sabut transmetre al públic «que cada concert és diferent, que hi ha molta diversitat d’oferta, i la gent ha respost».
PROGRAMACIÓ a casa I A L’ESTRANGER / Com cada any, la Fundació ONCA programa concerts que ja són cites anuals inapel·lables i d’altres de nous, combinant-los amb les actuacions a l’estranger. Enguany ja s’han celebrat dos concerts: el clàssic d’Any Nou, amb Salvador Brotons de director, a l’Auditori Nacional, i El classicisme simfònic, amb el pianista Daniel Ligorio, al Teatre Auditori de Sant Cugat.
El pròxim concert a casa suposarà l’estrena de nou repertori per a l’ONCA: El virtuosisme del violoncel al segle XVIII, amb el violoncel·lista Daniel Claret com a solista. L’orquestra, en format cambra, i Claret interpretaran el Concert número 2 en re major per a violoncel, de Haydn (1732-1809), i la Suite per a cordes de Frank Bridge (1879-1941).
No faltarà la cita amb el Concert de la Constitució, enguany amb nou repertori: Simfonia per a cordes en la bemoll major de Hans Rott (1858-1884), Melangia, d’Enric Morera (1865-1942) i Serenata per a cordes en do major op. 48, de Txaikòvski (1840-1893). L’ONCA en format cambra també protagonitzarà el Concert d’estiu, dedicat a la música argentina, i actuarà al 34è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà.
La Jonca oferirà el Concert de primavera, el de Meritxell, i el de Santa Cecília, en què també participen les escoles de música i l’ONCA.
Gerard Claret continua apostant per l’ONCA Bàsic, en què els músics de l’ONCA suggereixen diferents formats i programes. De la vintena proposats enguany se n’han seleccionat set. Una formació d’ONCA Bàsic d’11 instruments actuarà al Festival Sax Fest 2016 i una altra, per determinar, podria actuar al Narciso Yepes. Com a novetat, una altra proposta d’ONCA Bàsic protagonitzarà el Concert Jardins de Casa la Vall: Isabel Vinardell (veu) i Isabelle Laudenbach (guitarra i veu) actuaran amb un quartet de corda (Pere Bardagí i Sergi Claret, violins; Joan Felix, viola, i Sylvie Reverdy, violoncel). Durant l’any també es programaran cinc concerts de diferents formats.
La presència de l’ONCA continua present amb el conveni amb el Teatre Auditori de Sant Cugat i el Cicle Petit Palau, vigent des de fa 12 anys al Palau de la Música Catalana.
Claret també va anunciar ahir que l’ONCA ha enregistrat en format CD el Concert als Jardins de Casa de la Vall que van interpretar l’any passat.