Millorar l’activitat cultural a través d’accions polítiques i legislatives. El Grup Parlamentari Socialdemòcrata va entrar ahir a Sindicatura la proposta d’acord per adoptar un estatut de l’artista, on demana al Govern que elabori una diagnosi de la situació al país en aquest aspecte i que s’estableixi un debat per realitzar canvis en les lleis que permetin donar una nova dimensió a l’activitat creativa nacional.
L’objectiu primordial és acompanyar l’artista en tot el progrés de creació i donar un impuls a noves polítiques culturals a través de diversos mecanismes. «La voluntat d’aquesta proposta és recollir les reivindicacions del sector cultural i els seus anhels», indicava la consellera general del PS, Susanna Vela, creant un debat amb la resta de formacions parlamentàries per arribar a acords que beneficiïn al sector. «Aquest estatut vol posar les bases per construir un model cultural que sigui viable, rendible i ens enriqueixi com a societat», proposant al Govern que «elabori la diagnosi de la situació de l’artista, que estableixi el marc legal que asseguri les condicions necessàries per al desenvolupament de l’activitat de l’artista, des de la protecció social, laboral, la seva formació, la tributació i la propietat intel·lectual, i que estableixi també una agenda per entendre totes les modificacions legislatives que siguin necessàries perquè afecten directament a l’artista, en especial en l’àmbit laboral i fiscal». Les mesures s’hauran de realitzar «de manera progressiva i tenir en compte la capacitat de les administracions implicades».
Vela: «Aquest estatut vol posar les bases per construir un model cultural que sigui viable, rendible i ens enriqueixi com a societat»
Els socialdemòcrates confien que la resta de grups parlamentaris participin activament en el debat perquè «estem treballant pel sector cultural i el patrimoni de tots nosaltres». Amb l’estatut es pretén facilitar la tasca artística i que «aquelles persones que vulguin dedicar un temps de la seva vida a crear ho puguin fer amb garanties», sigui de manera puntual, parcial o total. Posen sobre la taula diferents aspectes, com la política de subvencions, premis, mecenatge, relació público-privada, duana, distribució i drets d’autor.
El també conseller general del PS, Roger Padreny, subratllava que el principal problema amb el qual es troben els artistes és «la situació legal, molts cops no se’ls hi fan contractes, no se’ls hi legalitza la situació. És un treball que és remunerat però no entra dins d’una condició jurídica o legalitzada. I això els hi provoca una inseguretat jurídica», incidència que busquen resoldre per mantenir la base cultural del Principat. «No ens podem permetre el luxe que aquestes persones hagin de marxar d’Andorra perquè els és molt difícil crear al seu país», remarcava Vela. El retorn de la majoria de les converses amb artistes del país es fusionen «en dir que els facilitin la creació».