Arriba FESTA com a celebració dels 10 anys de la col·laboració entre el Cirque du Soleil i Andorra, un espectacle únic que donarà el tret de sortida aquest vespre i estarà al país fins al 30 de juliol. Per aquest motiu des d’EL PERIÒDIC hem volgut parlar amb Oriol Tomas, director d’espectacles del Cirque du Soleil perquè ens expliqui quin és el funcionament que hi ha darrere la carpa del circ.
La idea principal de l’espectacle és fer un homenatge a les passades edicions que es van fer al Principat, incloent-hi els millors moments dels números acrobàtics que més havien agradat al públic i adaptant-los al nou concepte. «Els primers cinc anys la temàtica era el medi ambient i la naturalesa d’Andorra, mentre que en els cinc restants el tema era la música. Aquest any el que volíem fer era un best off de les acrobàcies que havíem vist als diferents espectacles», explica Tomas tot afegint que el que també buscaven era tornar a l’essència del circ, amb una pista rodona, on tothom està assegut, amb la música icònica del Cirque du Soleil i amb el retorn dels pallassos.
El director d’espectacles exposa que «ha sigut un procés superinteressant . La sort del Cirque du Soleil és que són tots artistes amb una creativitat increïble, que sempre intentem fer coses que no s’han fet».
Tomas explica que en el moment de començar les preparacions per a l’espectacle ja es notava una energia meravellosa i apunta que «tothom està molt motivat i es nota, estem creant una FESTA, si no tenim aquesta energia no anem a cap lloc». Per crear l’espectacle van decidir que el centre del decorat fossin les muntanyes, Tomas explica que «han sigut la meva inspiració principal i també tenim algunes referències a la naturalesa, als balnearis del país, i sobretot la idea que buscàvem: celebrar al públic que ve a fer turisme a Andorra i veure l’espectacle».
Durant aquest juliol, els visitants podran veure molta emoció, així com escenes dinàmiques, poètiques, de riure, entre d’altres. «Hi ha molta poesia i molt plaer, és una celebració enorme, com si fos una ampolla de xampany que obres i l’assaboreixes tranquil·lament, això és el que la gent es pot esperar».
Dia a dia
Pel que fa al dia a dia al circ, tenen una planificació molt clara amb uns horaris molt intensos, però realistes. «Ens agrada que tothom tingui el temps de menjar i de descans, perquè es carreguen molt físicament». Al matí fan un entrenament tècnic amb la directora acrobàtica, i s’asseguren que les llums no molestin als artistes i no els impedeixi fer el seu número. En les dues setmanes que porten a Andorra, han estat treballant més artísticament tots els moviments i les coreografies, a més d’aprendre tècniques de maquillatge, ja que més endavant gran part de l’equip marxarà i s’ho hauran de fer ells mateixos.
També han estat fent les proves de vestuari, ja que la major part de la roba està feta a mà expressament per a l’espectacle, i s’ha hagut d’ajustar bé al cos, ja que els artistes necessiten que siguin còmodes i que els permeti treballar.
Per les tardes preparen la part de direcció artística amb el director d’espectacles on «intentem fer una part o tot l’espectacle i els donem notes, i el següent dia veiem què necessitem seguir treballant i millorant».
Aquest any també han hagut de fer proves de so, ja que com a novetat tenen dos cantants i han de trobar el balanç de la veu i de la música perquè s’escolti tot bé. «És tota una producció artística perquè el dia de l’espectacle surti perfecte», detalla Tomas.
El circ en l’actualitat
El director d’espectacles afirma que el món del circ «és una forma d’espectacle que no pot morir, és un lloc familiar, que inclou a tothom, que sempre aporta creativitat, que innova. És un lloc on anem a buscar artistes meravellosos amb un nivell molt alt de coneixement del seu art i del que fan». Tomas també apunta que el fet que les funcions siguin multilingües «aporta molta poesia i molta humanitat. El circ és un art que està florint i que continuarà fent-ho».