Search
Close this search box.

Aposta per apropar la cultura i la poesia a tots els públics

La Valireta acull les actuacions d’Eduard Escoffet, els voluntaris per la llengua i alumnes del María Moliner

La sala de teatre de La Valireta va acollir dilluns l’acte commemoratiu del Dia mundial de la poesia, que des de fa anys organitzen de forma conjunta el Comú d’Encamp i el Govern. La proposta d’enguany, un espectacle de poesia sonora del poeta Eduard Escoffet i el recital de poesia dels aprenents de català, van omplir l’espai encampadà. L’acte commemoratiu es va iniciar amb la benvinguda per part de la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, que va destacar que l’objectiu d’actes com aquest és «apropar la poesia i la literatura a tothom», així com «aprendre i conèixer nous formats i noves formes de gaudir de la cultura». La cònsol major va agrair la participació de tots els assistents i col·laboradors de l’esdeveniment, i va destacar que des del comú «estem molt contents de poder celebrar aquest acte amb gairebé plena normalitat i comptar amb la participació de tots els voluntaris i aprenents de català».

Des del 2010 s’organitza aquest acte des del servei de biblioteques del comú, i des de fa uns anys, compten també amb la participació del Govern. Mas va recordar que la commemoració del Dia mundial de la poesia ja es va iniciar la setmana passada amb diferents actes com la presentació del recull de poemes, de Josep Dallerès, i els tallers infantils de poesia a la Biblioteca comunal d’Encamp perquè els més petits descobrissin aquest art. D’altra banda, Mas també va destacar que enguany, l’acte commemoratiu «s’emmarca en l’Any Ferrater» en col·laboració amb tots els territoris de parla catalana, i per afegir-se a la dita commemoració, Mas va llegir el poema de Gabriel Ferrater Si Puc.

Seguidament, la ministra de Cultura i Esports del Govern, Sílvia Riva, va destacar el fet d’organitzar conjuntament aquest acte que «cada any continua agafant embranzida» i va afegir la importància del «reconeixement al voluntariat per la llengua, que es fa a través de la poesia». La ministra va començar el seu parlament amb un poema de Martí i Pol que parla d’Andorra. 

L’esdeveniment va continuar amb un recital de poesia per part dels aprenents de català del programa de voluntariat per la llengua, que van recitar a Josep M. Capdevila, David Esteva i Bruna Generoso, autors premiats en el Concurs de poesia Miquel Martí i Pol, organitzat per la Biblioteca Pública del Govern. I posteriorment, els alumnes del col·legi María Moliner van recitar poemes d’Albert Ruiz Feijóo, Elena Aranda, Meritxell Cornella i Joan Ramon Marina, premiats en el mateix concurs.

Recital ‘Non muttum’

El punt final a l’acte commemoratiu el va posar el poeta Eduard Escoffet amb el seu recital poètic Non Muttum. Es tracta d’un espectacle que desborda els límits textuals i sonors de la poesia tradicional. Escoffet, acompanyat únicament de la veu, uns quants objectes, cassets i les bases enregistrades dels poemes, va oferir un ampli ventall de treball amb la veu, el cos i l’espai. Tot plegat per fer més accessible un tipus de poesia que vol superar les fronteres lingüístiques i la idea que la poesia és només per a públics reduïts. Segons l’artista, «experimentant, vull portar la poesia als orígens: compartir la veu i el text amb un conjunt heterogeni de públic». Escoffet va afegir que l’objectiu és «trencar amb la idea que la poesia és un món hermètic i només pels escollits».

El poeta ha practicat, al llarg de la seva trajectòria, diversos vessants de la poesia –poesia visual, escrita, instal·lació, poesia oral i acció poètica–, tot i que ha centrat el seu treball en la poesia sonora i el recital en directe. Ha publicat els llibres de poesia Gaire, El terra i el cel, Menys i tot, i el llibre d’artista Estramps.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Artista del Brasil
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu