Amb l’objectiu de retre homenatge a les dones que van impulsar el sufragi femení a Andorra, aquest dilluns s’ha presentat el projecte cultural i nacional ‘Dones clau per a la història d’Andorra: les sufragistes andorranes’, format per un llibre escrit per Claudine Tarrene i una mostra artística amb obres de nou artistes del país.
La iniciativa neix “perquè se’n parlés, perquè se sabés qui eren i tot el que van fer”, segons han explicat les impulsores durant la presentació. El llibre i l’exposició seran presentats públicament el 7 de maig a les 19.00 hores en un acte que tindrà lloc al Comú d’Encamp. Aquest esdeveniment serà el tret de sortida d’una mostra itinerant que recorrerà totes les parròquies, seguint un ordre protocol·lari. Un moment clau en l’origen del projecte va ser una entrevista amb Angelina Mas, una de les protagonistes històriques, que serà homenatjada en l’acte inaugural.
Durant la presentació, en la que s’han personat Mercè Ciaurriz, Gemma Piera, Maite Luque, Gemma Coll (l’editora del llibre) i Neus Mola, s’ha valorat el relat de les dones sufragistes per “captar el moment i les sensacions” d’aquella època. Paral·lelament, Tarrene ha desenvolupat una recerca històrica que recull “des de la petita història fins a la gran història”, contextualitzant els fets locals dins el marc internacional de l’època.
El llibre, que ja es troba disponible, combina l’apartat històric amb la representació artística i s’ha concebut perquè pugui ser consultat tant a biblioteques, escoles com per al públic en general. L’objectiu és facilitar l’accés a les biografies de les dones que van lluitar pels drets polítics a Andorra. “Vam trobar a faltar un suport oficial on es pogués consultar qui eren, què van fer i com van viure el procés”, han remarcat.
Durant la presentació, s’ha destacat que les dones protagonistes, moltes vinculades al món educatiu, van demostrar una gran valentia i esperit crític en un “moment difícil” per la societat andorrana. “Van ser pioneres a forjar una generació amb una nova visió de la societat”, han exposat les impulsores. Els testimonis recollits revelen que, entre els anys 1960 i 1971, aquestes dones van mantenir reunions clandestines al restaurant de Quima Calvó per organitzar-se i reclamar el dret a vot. Un treball discret, però persistent, que va culminar amb la participació femenina en les eleccions andorranes per primera vegada el 1971.
Les creadores del projecte han constatat que existeix un gran desconeixement sobre aquesta etapa històrica. “Fins i tot les persones properes a aquestes dones desconeixien en gran part el seu paper”, ha afirmat Luque. Per aquest motiu, consideren fonamental aquesta tasca de divulgació, especialment a través de formats accessibles com l’art i el llibre.
La proposta, que compta amb el suport de la Fundació Reig i Andorra Recerca i Innovació, vol ser una “reflexió” sobre el valor dels drets socials. “Adquirir drets costa molt, i cal vigilar per no retrocedir”, han subratllat les participants en l’acte.