La tercera edició del festival audiovisual de joves creadors dels Pirineus Ull Nu va ser tot un èxit. Segons els organitzadors entre divendres i dissabte hi van assistir unes 900 persones entre participants i espectadors, consolidant així un projecte que comença a agafar una envergadura considerable.
A més de l’increment de públic i d’obres rebudes (prop de 300), el fet d’ampliar la zona geogràfica des d’on es podien enviar els treballs –incloent Barcelona, Navarra, Aragó, el País Basc i Montpeller– ha fet que el festival hagi viscut també un salt considerable pel que fa a la qualitat de les projeccions. Els participants del Principat van reconèixer que és una motivació per treballar-se encara més les obres, com també ho és el fet de que el jurat comptés amb membres de la qualitat i la importància dins del món audiovisual com el director i guionista de cinema Javier Fesser.
Els premiats / Tot i que en les sis categories la qualitat va ser innegable, la més destaca com és habitual va ser la de ficció. La gran guanyadora va ser A serious comedy, del basc Lander Camarero. El film de 30 minuts narra la història de Nizar Rawi, el director de l’Iraq Short Film Festival, que cansat de no rebre cap comèdia per al seu festival, decideix realitzar-ne una per incentivar la producció d’aquest gènere i canviar la imatge exterior dels iraquians. Camarero juga amb l’espectador, fent-lo dubtar de fins a quin punt la història és realitat o ficció, i rodant com si fos un documental.
El guanyador dels vots del públic va ser Sequence, de Carles Torrens, de la categoria de ficció. Una obra que va arrencar un sonor aplaudiment del públic i que no va deixar a ningú indiferent. El jurat va decidir fer una menció especial també per una altra de les ficcions: Caradecaballo, de Marc Martínez. Un curt fet amb un pressupost de 20 euros, on el director i la seva àvia en són els protagonistes, i en el que es va demostrar que no cal una gran inversió per sorprendre i arribar al públic quan la qualitat del guió és tan alta.
Tres dels representants andorrans van guanyar els premis de les respectives categories. Eric Rossell i Lluís Casahuga van guanyar en la categoria de videoart amb Naturae polis i van rebre també el premi a la sostenibilitat atorgat pel Centre Andorra Sostenible. Jessone Morillon va ser l’altre andorrà premiat, en aquest cas en la categoria de publicitat, gràcies a Water based spraypaint 300.
Els catalans Joan Martín amb l’animació Candy Hearts que li va costar tres anys de treball, Tuixén Benet amb el seu innovador videoclip de Caballo Negro del grup Tu Madre i Víctor Alonso pel documental Puño y metal, van ser premiats. Per últim, en temàtica esportiva el guardó va ser per l’obra Novato, feta pel basc Jon Herranz i el barceloní Gerard Peris, de la productora Namuss Films.