Search
Close this search box.

Art contemporani a 2.265 metres

El refugi acull aquest cap de setmana la quarta edició del festival Comartpedrosa

«El Comartpedrosa és un festival d’art contemporani que fem al refugi del Comapedrosa amb la voluntat de mostrar obra tant del país com de fora i en el qual intentem incloure el número més gran de disciplines artístiques possible, alhora que expressem el nostre respecte i interès per la natura i el lloc on es desenvolupa», ens introdueix l’artista plàstica Sara Valls,  membre fundadora del col·lectiu Mountain Alchemists, creador del festival. 

La trobada es desenvoluparà durant el pròxim dissabte i diumenge. El primer dia, «tenim exposades obres plàstiques i instal·lacions tot el dia i després de dinar, quan ja hi ha el gruix de gent, comencem les activitats: dansa, música i tot el que és escènic», explica Valls. Les novetats d’aquest any són un taller de txalaparta, un instrument de percussió tradicional del País Basc. «El David Forn s’ha estat formant i ha après a construir-lo i tocar-lo  i ens ho ha volgut transmetre». 

«A més, aquest any, hem volgut fer un petit taller de coneixement del medi. Però igualment tothom qui ha pujat, sempre ha estat molt respectuós i ha sigut molt fàcil deixar el lloc com l’havíem trobat, molt net. Però no està de més que un guia de muntanya ens doni més detalls sobre el Parc Natural», considera l’artista. «Estem en un parc natural, no hi podem accedir en cotxe, i tot això condiciona el que fem», recorda l’organitzadora. 

A banda d’això, Valls creu que «aquesta edició és bastant igual a l’anterior, amb un format que va funcionar molt bé i va agradar molt, en el qual vam aconseguir reunir artistes de gairebé totes les disciplines. Només ens falta el teatre, que és una mica complicat trobar gent, sobretot pel període de l’any», reflexiona abans de dir, entusiasta:  «També repetim la Silent Party, que va agradar molt i és una manera de donar per acabat el festival, també per als organitzadors, alhora que respectem el silenci del refugi. Ens va agradar molt i la gent es va sorprendre», recorda. Per als no inciats, només un apunt per explicar que les Silent Parties és, efectivament, una festa on la música es transmet per ones de ràdio de poc abast i s’escolta amb auriculars a través de receptors personals, de manera que no es percep la música per aquells qui no volen participar d’aquesta.. 

Al Comartpedrosa tindrà lloc el «dissabte a la nit, cap a les 23.00 hores. L’hora en què el refugi ja ha apagat llums, nosaltres sortim a fora però si plou o fa massa fred, l’acabem a dins. La festa la fem en silenci per no molestar ni a la gent que vol dormir, ni als treballadors del refugi».

Encara queden places disponibles i hi ha diferents ‘packs’ d’assistència, però cal reservar

Si en aquest moment esteu pensant per què no us heu apuntat a participar d’aquesta impressionant experiència a 2.265 metres, us alegrarà saber que «encara queden places però és molt important trucar per reservar». S’han previst packs diferents per acampar o per dormir al refugi i també és possible demanar els àpats al refugi, però sempre amb reserva prèvia. 
Per entendre com s’organitzarà l’espai, Valls detalla: «A fora muntem uns escenaris efímers, on es fan els concerts, la lectura de literatura i els audiovisuals. Si plou, tot és mòbil i es pot entrar dins. L’estructura dels efímers està feta amb fusta, que desmuntem l’endemà. I des de fa quatre anys tenim allà una pantalla fixe que muntem i desmuntem cada any. És gairebé un cine, bastant gran». 

La preparació del festival no és precisament multitudinària: «El nucli d’organitzadors som dos però al col·lectiu som més i cadascú gestiona una part. Arran d’altres Comartpedroses hem creat un grup gran d’artistes molt motivats per fer coses, als quals els ha agradat l’experiència i d’aquí hem ampliat el col·lectiu amb gent que ens ajuda molt, com el David Font, l’Emma Regada o l’Emma Riba», diu satisfeta l’artista. 

No reben suport institucional per a l’organització  «però demanem serveis, per expemple el Didier Aleix que té cavalls ens ajuda per pujar coses, VallNord ens ha ajudat perquè  els artistes puguin utilitzar el telefèric de Pal-Arinsal. Anem buscant la manera de manegar-nos-la sense haver de demanar diners, sinó que la gent col·labori amb nosaltres. Així ens assegurem que el festival segueixi sent independent i no depenem de cap voluntat ni política, ni empresarial», revela Valls, qui  opina que la cultura al país «sempre ha estat en bastant bon estat, hi ha molta gent activa i el públic sempre ha respost bé. Potser últimament des del sector públic no s’arrisca tant a portar propostes innovadores però això ens obliga a fer-ho nosaltres i també està bé, suplir les mancances».  «El públic rep molt bé les propostes i això anima molt la gent del món de la cultura a no parar de fer coses i oferir coses noves», assegura.  

A banda del Comartpedrosa, els Mountain Alchemists organitza diferents propostes al llarg de l’any.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu