La sessió ordinària del Consell de Comú d’Ordino, celebrada ahir, va aprovar de forma unànime el plec de bases per a la convocatòria del concurs per a la contractació dels treballs d’ampliació i reforma del Centre Esportiu d’Ordino (CEO). Concretament, la corporació vol ampliar les instal·lacions del gimnàs, edificar el grup electrogen, i refer la part lúdica i d’esbarjo, a banda d’aprofitar aquesta actuació per condicionar la plaça exterior «que ara és molt diàfana» i establir-hi un mirador.
Així ho va assegurar el cònsol major, Josep Àngel Mortés, que també va confirmar que el comú espera tenir finalitzada la intervenció al final de l’any vinent. «Tot el que s’havia de fer aquest any es farà el que ve», va apuntar al respecte, afegint que «les administracions hem de fer ara el màxim d’inversions possibles per moure l’economia, mantenint les que teníem previstes i si podem, fer-ne més».
Aquesta actuació compte amb el suport de la consellera de l’oposició de Movem Ordino, Sandra Tudó, que va posar en relleu que «aquesta infraestructura està molt ben valorada tant pels ciutadans d’Ordino com per la resta d’andorrans» i per això, «veiem bé millorar els aspectes que ja no estaven en condicions».
Així mateix, encara pel que fa a les inversions previstes pel comú, Tudó va apuntar que un dels projectes que s’havia d’impulsar era l’actuació a l’hotel Casamanya, una qüestió que ja es va debatre a l’anterior consell però que no s’ha tornat a tractar en comissió per l’aturada estival. Per la seva banda, Mortés va reconèixer que l’hotel forma part de la bateria de projectes del seu govern i que, si bé les propostes d’inversió provada estaven ara aturades, és «una de les prioritats» del seu mandat, «si la pandèmia ho permet».
34.500 usuaris al telecabina
Preguntat per la premsa, el cònsol major va fer una «valoració positiva» de la temporada d’estiu amb relació al turisme, destacant el fet que «Ordino va ser la parròquia amb major ocupació hotelera» i reconeixent que va ser una «sorpresa agradable» vista la situació actual. A tall d’exemple, Mortés va detallar que enguany, el telecabina de Tristaina havia registrat una xifra de 34.500 usuaris, un nombre molt similar al de l’any passat, quan hi van passar 37.500 persones.
Tot i això, el cònsol va explicar que, per ara, no es plantegen regular l’accés a paratges com el de Tristaina malgrat que el grup ecologista Apapma alertés dels problemes de la massificació. En aquest sentit, Mortés va considerar que «no hi ha una problemàtica important», si bé es va mostrar obert a revisar la qüestió si es detecten dificultats, apuntant també que enguany «hi ha hagut més afluència de persones al medi natura, però no només a Andorra, sinó a tots els Pirineus en general». A més, també va recalcar que el tall a la carretera ja havia ajudat que l’afluència minvés.
Pel que fa a la temporada d’hivern, el cònsol va assegurar que s’està treballant en els protocols corresponents, malgrat que encara «és una incògnita». Així, sobre la manca de turistes internacionals, Mortés va apuntar que pel que fa a Ordino Arcalís, «funciona més amb proximitat».
Modificat el POUP
A la mateixa sessió també es va aprovar una modificació del pla d’urbanisme, que segons el cònsol només ha consistit a corregir «uns errors tècnics» i no han influït en la construcció d’un edifici a la Clota Verda que Tudó va descriure com «tot i ser molt bonic, no és el tipus d’edifici que jo vull a la parròquia», per les grans obertures que aquest presenta.
Superàvit de 2,7 milions el primer semestre
Un dels punts de l’ordre del dia de la mateixa sessió, celebrada ahir al migdia, era l’informe de seguiment pressupostari amb els comptes comunals a final del mes de juny, és a dir, corresponent al primer semestre d’aquest 2020. Segons aquestes dades, desenvolupades per part de la consellera de Finances, Mar Coma, la corporació va cloure aquest període amb un superàvit de 2.700.000 euros, molt superior als 800.000 euros previstos pel comú. Hi ha dos elements que segons Coma influeixen en aquest fet. En primer lloc, per una baixada important dels gastos per l’aturada de l’activitat i de les subvencions que finalment no es van concedir. De fet, en aquest sentit, dels més de set milions pressupostats en inversions per aquest 2020, el comú només havia liquidat 695.000 euros. D’altra banda, Coma va apuntar a uns «ingressos excepcionals» provinents del sector de la construcció per valor de 1.400.000 euros, que completaven els gairebé tres milions de superàvit.