Durant la sessió de la tarda d’ahir de Debat sobre l’Orientació Política Global del Govern, els grups parlamentaris que tenen representació a l’hemicicle van reiterar la idea que, davant la situació que està deixant la pandèmia de la Covid-19 al país, tant en l’àmbit social com en l’àmbit econòmic, és necessari reforçar la idea d’unió i de política a partir del col·laboracionisme per part de tots els grups parlamentaris per a la creació i el desenvolupament de futurs projectes. En aquest sentit, expressions com «mà estesa» van repetir-se durant diversos discursos. Igualment, però, la idea de consens va estar marcada pels matisos, sobretot, en relació als temes com l’habitatge i la justícia que el Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) va dur a l’hemicicle. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, es va mostrar disposat a analitzar les propostes de pacte d’Estat fetes pel PS però va considerar que, pel caràcter d’urgència de resolució que presenten les dues, el format de tramitació no seria la fórmula més adient per tractar els temes. Espot també va considerar que les propostes «no són quantificables. Les fa perquè sap que no les ha d’implementar». Així, va apuntar que «hem de prioritzar accions polítiques, quantificar-les i implementar-les en la mesura que sigui possible». En relació, de manera específica, a la justícia, el cap de Govern va reiterar que el problema no és generalitzat sinó que es focalitza a la secció d’instrucció: «El problema és la manca de recursos humans».
La revisió del transport públic que van considerar els socialdemòcrates també va portar cua; tant Espot com el conseller general de Demòcrates, Carles Enseñat, van considerar, d’entrada, que no entenien el reclam del PS en relació al tema en qüestió, tenint en compte que el discurs que va fer el dimecres el cap de Govern ja incloïa un punt destinat a aquest aspecte que preveia la gratuïtat del servei per a alguns col·lectius. En aquest sentit, López va esclarir que la seva demanda es desprèn de la situació actual relacionada amb la reducció del servei a causa de les mesures de seguretat per la Covid-19 que, segons va dir, comporta aglomeracions i retards en el servei. També va considerar que el país presenta una manca de connectivitat en aquest sentit que comporta, segons López, que «els ciutadans deixen de confiar en el transport públic».
Igualment, però, els retrets no van servir perquè les set propostes avançades per part del PS el mateix matí, s’afegissin a les propostes de la majoria: la ratificació de 16 de les 19 disposicions de la Carta Social Europea, l’adhesió a l’Organització Mundial del Treball (OIT), el replantejament d’un model de dependència, un pla nacional d’inversions, la millora de les pensions, un pla per erradicar la violència de gènere i les millores al transport públic esmentades anteriorment.
Durant la primera intervenció del debat, Espot també va referir-se al discurs del matí del president de Terceravia + Unió Laurediana, Josep Pintat, i el va titllar de «pessimista» i «euroescèptic» en referència al fet que Pintat mencionés l’acord de cooperació amb Europa per preguntar quina ajuda s’ha rebut durant la pandèmia.
Altres propostes
La resta de grups parlamentaris també van avançar propostes tot i que el dia de fer-ho és demà. En aquest sentit, Enseñat va proposar que s’actualitzi el pla nacional contra les drogodependències i que s’inclogui l’ocupació i la reinserció per a joves en risc d’exclusió; que s’encarregui un estudi sobre la capacitat de càrrega del territori per impulsar polítiques de gestió mediambiental i que es reforci l’atenció a la salut mental i que s’incrementi el percentatge que l’Estat diposita cada any per a causes excepcionals. Pel seu cantó, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, va proposar que durant el primer semestre de l’any vinent s’avaluïn mesures per facilitar la digitalització econòmica i l’emprenedoria; que s’accelerin els tràmits per facilitar la connexió entre Andorra i Madrid i París i que s’avaluïn altres infraestructures de transport. Finalment, Ciutadans Compromesos, amb Carles Naudi al capdavant, proposaran, avui, que es faci un estudi sobre les alternatives al sector agrícola i sobre l’aportació de revinguts a un fons sobirà.