Search
Close this search box.

Les empreses perden un 33% de vendes durant el primer semestre

El 75% s’ha acollit a alguna de les ajudes de Govern, sobretot per reduccions de lloguer i subministraments

Els resultats de l’enquesta promoguda des de la Cambra de Comerç amb la col·laboració del Centre de Recerca Sociològica (CRES) indiquen que les empreses del país han perdut al voltant d’un 33% de les vendes durant el primer semestre de l’any en comparació amb l’anterior. Una xifra, que va ser molt més elevada durant el segon trimestre, coincidint amb el confinament i el tancament de gairebé set de cada 10 empreses, on el menyscapte es va situar en un 68%. Aquest sotrac sobre les finances de les empreses provoca un context d’incertesa de cara la segona meitat de l’any, si bé només un 3% de les empreses creu que haurà de tancar.

L’enquesta es va dur a terme durant la primera quinzena del mes de juliol i va comptar amb la participació de més de 400 empreses i treballadors per compte propi, provinents de sectors d’activitat diversos per tal d’obtenir una mostra variada i representativa. Els resultats econòmics acumulats durant la primera meitat de l’any indicaven que la meitat dels enquestats havien patit reduccions del volum de facturació d’un 50% o més en comparació amb el 2019. De fet, un 70% de les empreses considerava que havia patit una disminució del recapte, on els sectors de les benzineres, amb un 100% de reducció, i l’hoteleria, amb un 95% de baixada comparativa, havien estat els més afectats. D’altra banda, gairebé el 30% de les empreses d’alimentació havien manifestat un augment dels ingressos al llarg d’aquest període.

De fet, els primers tres mesos d’any, pràcticament la meitat de les empreses es mantenia en xifres de vendes similars a les de l’any passat i un 20% assegurava que havien augmentat, amb un increment mitjà del 16,5%. D’altra banda, un 23% de les empreses havien patit pèrdues del voltant del 31%. A més, es donava la situació que, en aquest període, els augments estaven protagonitzats pels sectors més afectats després, com són el de l’hoteleria, el comerç farmacèutic o les benzineres.

En aquest sentit, un 75% de les empreses assegurava haver-se acollit a alguna de les mesures d’ajuda atorgada des del Govern, de les quals un 59% d’aquestes havien aplicat els descomptes dels locals pel negoci, un 57% descomptes o fraccionaments dels subministraments, i el 46% havien aprofitat la suspensió o reducció de la cotització per compte propi.

D’altra banda, de cara als mesos vinents, el 24% de les empreses enquestades tenen previst seguir aplicant les ajudes de l’Executiu, i són principalment les empreses del sector de l’hoteleria i la restauració, en un 55% i 52% respectivament.

El 12% d’empreses es planteja tancar  

Un altre dels efectes directes d’aquesta pèrdua econòmica és la perspectiva negativa de cara a la segona meitat de l’any. D’una banda, el 43% de les empreses creu que les vendes seguiran caient, i només l’11% pensa que augmentarà. Aquest context provoca que, si bé un 82% dels empresaris pensa que tirarà endavant, un 12% estigui considerant tancar l’empresa i un 3% veu inevitable fer-ho. En detall, els treballadors per compte propi són els que en una proporció més gran es plantegen tancar, en un 17% respecte del 5% de societats mercantils.

En aquest sentit, les empreses també van ser preguntades sobre l’impacte relacionat amb la plantilla, on un 56% de les empreses asseguraven que no havien tingut cap canvi. Així mateix, un 26% havien aplicat alguna reducció de la jornada o suspensió temporal del contracte. En el costat més negatiu, un 6% de les empreses reconeixia no haver renovat contractes temporals i un 3%, haver dut a terme acomiadaments de treballadors. 

En la mateixa línia, però enfocat als pròxims sis mesos, un 93% dels enquestats assegurava que no tenia previst realitzar cap acomiadament, i només el 2% pensava a fer-ho.

Aproven la gestió de la crisi  

D’altra banda, els empresaris també van fer una valoració sobre diferents aspectes de la crisi i la seva gestió per part de l’Executiu, on el resultat va ser d’un aprovat en tots els punts. El més favorable segons les empreses havia estat la gestió de la crisi sanitària, on el resultat era de 4,2 punts sobre 5. Amb una valoració mitjana, es trobava la satisfacció per les mesures aplicades amb un 3,7 i la gestió de la crisi econòmica amb un 3,5. Per últim, els aspectes pitjor valorats eren la perspectiva econòmica a curt termini, amb un 2,7, i la valoració de la situació econòmica actual, amb un 2,6.

Preocupació de la Cambra

Per tot plegat, segons va apuntar el president de la Cambra, Miquel Armengol, durant la roda de premsa de presentació dels resultats, on també va participar el director del CRES, Joan Micó, «que només el 3% de les empreses pensi en tancar és totalment positiu i demostra optimisme». No obstant això, assegurava que l’entitat «comparteix la preocupació en un escenari d’incertesa pels mesos vinents pel desconeixement de l’evolució de la pandèmia».

D’aquesta manera, Armengol apuntava que els tres grans objectius que s’havia marcat la Cambra en el seu pla d’acció eren la supervivència de l’empresa andorrana, la generació de nova activitat, i la defensa de la competitivitat. Per això, es tornaven a posar a disposició del Govern per treballar conjuntament i s’emplaçava el gener de 2021 per fer una segona enquesta que ampliï l’actual i poder observar l’evolució del segon semestre de 2020 i perspectives futures.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat
Exdirector de l’Institut d’Estudis Andorrans i historiador
Presidenta de la Societat Andorrana de Ciències
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu