Search
Close this search box.
Judith Sáez

La JSA demana que es garanteixi la seguretat social fins als 30 anys

La formació ha presentat més d’un centenar de mesures per concretar amb altres organitzacions juvenils

La Joventut Socialdemòcrata (JSA) va presentar ahir més d’un centenar de mesures concretes agrupades en 12 polítiques públiques sectorials amb perspectiva de joventut. L’objectiu és establir una proposta consensuada amb la resta d’agrupacions i formacions polítiques del país perquè entri a tràmit parlamentari al Consell General amb el màxim suport possible. En aquest sentit, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Roger Padreny va reconèixer que «l’èxit del document» seria possible en cas que s’aconseguís la «unanimitat» entre tots els grups parlamentaris, tot especificant que «volem que sigui el màxim d’ampli i que es pugui aprovar l’abans possible perquè moltes responen a una necessitat social urgent».

Així mateix, una de les mesures que s’inclou pel que fa a les polítiques socials és «assegurar i regular el dret a la seguretat social a partir dels 25 anys a la persona jove que ni estudia ni treballa». Padreny va apuntar que aquesta es tracta d’una «demanda històrica» que alhora «parteix d’un debat del sistema nacional de salut i les polítiques de salut i de seguretat». És per això, que proposen ampliar-la fins als 30 anys, ja que consideren que «tallar el dret a la seguretat social als 25, no respon a la demanda actual social de moltes persones joves» perquè hi ha molt jovent que «no estudia ni pot treballar, tot i que estan formats molts d’ells», va avaluar. En aquest mateix eix també s’inclouen mesures per promoure el català i facilitar la independència econòmica dels joves amb la modificació del Llindar Econòmic de Cohesió Social (LECS).

Les polítiques sectorials proposades són: de joventut, participació juvenil i relacions amb les administracions; laborals; d’habitatge; de diversificació i dinamització econòmica; socials; de sanitat i salut pública; educatives; de gènere; culturals; esportives; mediambientals i de lluita contra els impactes del canvi climàtic; i d’integració europea i internacional. A partir d’aquestes, la JSA espera tornar a afrontar «debats estructurals» per assolir «millor qualitat de vida, una societat més inclusiva i participativa». Una necessitat, deien des del partit, també tenint en compte que convé avaluar el darrer Pla Nacional de Joventut, amb data de l’any 2008, així com establir estudis concrets sobre la realitat de la joventut per a la creació de noves polítiques públiques adequades en l’actualitat. En aquesta línia, el coordinador de la JSA, Joao de Melo, va apuntar que «aquest document és una feina d’anàlisi de quatre mesos» amb la voluntat «de pensar solucions a curt, mitjà i llarg termini».

A més, de Melo assegurava que aquest treball serà «clau», tot reconeixent que aquest primer document tan sols és la «base» i que quedarà modificat després del debat amb les altres organitzacions juvenils. Per altra banda, també van emfatitzar en la necessitat de regular la doble nacionalitat, regular un contracte de lloguer específic per a joves, la gratuïtat de la píndola de l’endemà, establir una quota reduïda als 50 euros per a treballadors joves per compte propi, així com regular i reconèixer el treball domèstic, entre d’altres.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu