Debat. Aquest és el que ha mancat al Consell General -seu de la sobirania popular- des de l’anunci, ja fa bastants mesos, que el Govern iniciava els tràmits per incorporar Andorra com a membre del Fons Monetari Internacional (FMI). Un debat que esdevé transcendental tenint en compte la importància de formar part d’un organisme internacional d’aquest tipus. A més a més, un debat que és molt necessari, ja que, per exemple, s’ha d’analitzar si l’FMI interessa o no al nostre país i a les finances d’Andorra, tenint en compte que no es pot qualificar aquest ens d’un prestador d’última instància. En definitiva, debats que analitzin, a través de l’argumentació fonamentada, el cost-benefici de formar part d’aquesta institució i on s’avaluïn les obligacions i els compromisos que comportarà adherir-s’hi. Un debat més necessari que mai i que, ara, es vol fer amb presses i de forma urgent, per tal d’entrar a l’FMI a l’octubre d’aquest any.
Documentació. Però per valorar i dur a terme aquest debat amb totes les garanties i amb les mateixes condicions i la mateixa profunditat de coneixement sobre la matèria, cal abans tenir tota la documentació al respecte. Una documentació que hem demanat de forma reiterada a Govern. Una documentació que haguéssim agraït que se’ns brindés abans de la compareixença del ministre de Finances, Eric Jover, el dijous 16 de juliol. En aquest sentit, amb aquesta documentació hauríem pogut analitzar millor el que representa l’entrada a l’FMI i preparar de forma més eficaç la compareixença del ministre de finances, per fer les preguntes escaients i respondre diversos dubtes que tenim. Una informació que no entenem per què no se’ns ha brindat abans. Esperem que la documentació peticionada, i d’altra que puguem demanar en un futur, sigui comunicada amb més celeritat i de forma transparent. Ja que per aconseguir la unitat buscada, cal abans reciprocitat, dur a terme un debat i, sobretot, ser escoltat.
Consulta a la ciutadania. I un cop analitzada la documentació, dut a terme el debat pertinent al Consell General, i havent explicat tots els arguments i informació al voltant de l’entrada a l’FMI, cal que la decisió final sigui sotmesa a la voluntat del poble andorrà, principal actor sobirà per decidir al voltant d’una decisió com aquesta. Una decisió que afecta la sobirania d’Andorra, quan el que s’està debatent és entrar dins d’un organisme el qual ha demostrat de forma repetida, en un passat, que quan presta diners, ho fa a canvi d’imposicions en la política econòmica del país que demana ajuda. Per tant, abans de posar en joc la sobirania econòmica, fiscal i pressupostària d’Andorra, des del PS demanem al Govern, i als grups parlamentaris que li donen suport, que contemplin la necessitat de ratificar l’acord d’entrada a l’FMI, per part dels ciutadans i les ciutadanes d’Andorra.