Conscients que el pressupost del Govern es tensarà en els propers dies, els comuns de les set parròquies van anunciar ahir a través d’un comunicat la voluntat de col·laborar econòmicament amb l’Executiu per finançar el paquet de mesures incloses en la llei òmnibus. Una injecció de capital que ajudarà a pal·liar les conseqüències del cessament de l’activitat degut a la crisi sanitària.
Segons van avançar, les corporacions comunals es troben estudiant l’import de l’aportació a dur a terme. Xifra que es decidirà de manera conjunta amb l’Executiu. En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, va agrair el suport dels comuns, «que han entés que els impactes econòmics de l’emergència sanitària ens toquen a tots». «Hem de veure com s’acaba de materialitzar», va afegir en referència a les quantitats i a la forma d’articular els ajuts, donat que «estem bellugant programes econòmics d’una amplitud important».
Finançament
Avui entra en vigor el programa de crèdits tous creat per l’Executiu i destinat a les empreses que hagin vist mermats els seus ingressos durant el període de confinament. La primera de les dues línies d’ajuts està destinada a cobrir les despeses de funcionament, com el lloguer o els salaris. Per poder acollir-se, els empresaris hauran de presentar extractes bancaris dels darrers tres mesos. Aquest compta amb un capital de 60 milions d’euros.
El segon ajut consisteix en un crèdit associat al refinançament de les empreses que hagin vist tensionada la situació econòmica dels negocis. Les peticions seran estudiades pels secretaris d’Estat vinculats a la cartera d’Economia. «Els volums econòmics han estat treballats amb la banca en previsió de la demanda que poguessin tenir els professionals», va afirmar el ministre. Els interessos dels crèdits, d’un 0,25 i un 0,10 respectivament, seran assumits pel Govern, que també farà d’avalador.
Comerços
L’Executiu va informar ahir d’uns canvis en el decret que va propiciar el confinament de la ciutadania. En primer lloc, les farmàcies deixaran de poder fer promoció dels productes a la venda, tot i que romanguin obertes.
La segona recomanació està lligada als centres comercials i botigues de primera necessitat. En aquest sentit, el Govern passa de recomanar a obligar als establiments a dedicar la primera hora d’obertura a les persones que major risc de contagi tinguin, com per exemple la gent gran. En segon lloc, prohibeixen al personal de la plantilla treballar en les comandes en línia mentre l’establiment estigui obert.
Dubtes al 188 sobre la nova llei
El desplegament de la llei de mesures urgents va centrar ahir les trucades al 188. La major part de les trucades es referien a l’aplicació dels mecanismes de compensació, a la corresponsabilitat del 50% entre empresaris i assalariats i als acomiadaments. En aquest sentit, el registre electrònic de seguiment per acomiadament va rebre 124 inscripcions, que s’analitzaran cas per cas per saber si l’empresa tenia, o no, un motiu causal per rescindir el contracte.
El Govern rep més de 820 mascaretes
MascaretesAndorra va fer entrega ahir d’un segon lot format per 824 mascaretes confeccionades per les persones voluntàries. Serà l’Executiu qui distribuirà les proteccions als col·lectius més afectats, que podran demanar-ne a través del correu electrònic del Punt Empresa. El ministre Portaveu va apostar per fer «una racionalització del seu ús» i va assegurar que les mascaretes es distribuirien principalment als comerços.
El calendari escolar, de moment intacte
Davant de certs neguits per part del col·lectiu que forma part de l’àmbit de l’Educació, Jover va voler matisar que un canvi del calendari escolar «no està sobre la taula», ja que l’evolució de la crisi sanitària no permet «prendre decisions a mitjà i llarg termini». El ministre va recomanar als professionals seguir informacions difoses a través de mitjans oficials i informacions transmeses a través de les institucions.