Search
Close this search box.

Davant l’imparable augment de contagis, el Consell de Ministres va decidir ahir fer obligatori l’ús del passaport Covid a la restauració, a partir de demà, i a la resta d’activitats d’oci, a partir de dilluns. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va recordar que el certificat verd no exclou les persones vacunades, ja que també accepta la presentació d’una TMA o test d’antígens negatiu. La qüestió, va assegurar, és que «tots tinguem les màximes garanties de seguretat quan entrem a qualsevol local». Així, el semàfor vermell (obligació de demanar el passi sanitari) s’aplicarà a bars, restaurants i cafeteries, a més de l’oci nocturn que ja el demanava des de la seva reobertura. En aquest sentit, Benazet també va requerir als assistents a les discoteques i pubs que es realitzin prèviament un test ràpid, «pel bé de tots». En relació amb el nombre de comensals, es manté en 10 als interiors, si bé la distància entre taules es redueix a un metre, fet que en alguns locals podria suposar un petit augment de l’aforament.  

El certificat Covid també serà obligatori en activitats termals i balnearis, instal·lacions culturals i esportives, gimnasos, residències sociosanitàries, esdeveniments exteriors de més de 1.000 persones i interiors de més de 100 i hotels i allotjaments turístics, una decisió que, segons Benazet, s’ha acordat amb la Unió Hotelera i Autèntics Hotels perquè siguin els mateixos establiments els que avisin els seus clients quan facin la reserva. El certificat Covid serà opcional (semàfor taronja) en esdeveniments esportius de menys de 100 persones i no serà necessari en cap cas (semàfor verd) en tots els sectors, activitats i establiments no inclosos en les categories vermella i taronja.

Pel que fa als llocs de feina, el titular de Salut va recordar que l’ús de la mascareta és obligatori, es recomana el teletreball sempre que sigui possible i les reunions no poden superar les 10 persones. En cas que es realitzi control d’accés amb certificat Covid, es pot obviar la distància de seguretat. 

El Consell de Ministres també va decidir ampliar les casuístiques en què les proves diagnòstiques són gratuïtes fins als controls de contactes, als cribratges organitzats pel ministeri i al diagnòstic en casos de sospita, amb un període mínim de tres setmanes entre prova i prova per evitar abusos. A més, el preu dels tests ràpids es redueix a cinc euros i Benazet va confirmar que per les festes de Nadal s’oferirà a la població dues proves d’autoconsum, tot i que encara s’ha de confirmar l’operativa amb els set comuns.

I tot plegat perquè en les últimes hores s’han detectat 84 casos nous (32 dels quals estaven vacunats) i una nova defunció: una dona de 80 anys que suposa la 131a víctima mortal. En total, hi ha 16.426 positius, dels quals 568 actius i s’han registrat 15.717 altes. La pressió sobre el sistema sanitari es manté amb quatre hospitalitzats a planta (dos d’ells estaven a l’hospital per altres motius però van resultar positius) i tres pacients a l’UCI sota ventilació mecànica. La població escolar recull 53 aules en vigilància activa –4 total i 49 parcial– i 31 en passiva. A banda, l’escola British College of Andorra resta tancada en la seva totalitat fins dilluns, després que des de l’Oficina Covid es confirmessin positius en la majoria de les classes d’aquest centre. Durant els propers dies s’efectuaran noves proves de control abans de la reobertura de l’escola.

Finalment, des de l’inici del pla de vacunació, s’han administrat 111.823 vacunes –55.349 primeres dosis, 54.115 segones i 2.359 terceres–, el que suposa que un 78,2% de la població vacunable ja ha rebut la pauta completa. En el cas dels joves d’entre 12 i 15 anys, s’han administrat un total de 3.794 vacunes –1.982 primeres i 1.812 segones–: el 54,6% del total ja ha rebut els dos vaccins.

Amb tot, Benazet va reconèixer que la traçabilitat dels casos està vivint un «col·lapse», però va celebrar que aquesta pressió no s’hagi traslladat al sistema sanitari. Una vegada més, va reconèixer que les vacunes no eviten el contagi, però sí les conseqüències més dures de la malaltia. «És clar que tenim positius vacunats, però és que també tenim molts vacunats», es va congratular. 

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu