El Comú de Sant Julià de Lòria i l’ajuntament de Terrassa van signar ahir un acord de col·laboració per organitzar un certamen d’audiovisuals. L’entesa l’han rubricada el cònsol major, Josep Majoral, i la segona tinent d’alcalde i responsable de l’Àrea de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín, justament al Parc Audiovisual de la localitat catalana. La mostra ha estat nomenada Immaterials.
Immaterials és un certamen d’audiovisuals i curtmetratges sobre artesania, cultura popular i patrimoni immaterial adreçat a totes les ciutats que formen la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, acompanyat d’actes com conferències i taules rodones sobre aquesta temàtica general o concreta. La primera edició tindrà lloc el novembre de 2022, amb alguns actes presencials a Terrassa i d’altres a Sant Julià de Lòria, encara que també hi ha la intenció que pugui ser seguit de manera virtual. Està previst que les següents edicions se celebrin a les diferents ciutats de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco.
La ciutat de Terrassa ha acompanyat Sant Julià de Lòria en els treballs de preparació de la candidatura a la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco. Un dels objectius a desenvolupar per la població laurediana respecte d’aquesta candidatura era un certamen de produccions audiovisuals al voltant dels patrimonis immaterials de ciutats i regions d’arreu del món. En el cas de Terrassa és la cultura castellera, mentre que la tradició fallaire ho serà per la banda andorrana. De fet, el nom d’Immaterials prové precisament per fet que ambdós són reconeguts com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.
Des de la corporació, van apuntar que la bona sintonia entre Terrassa i Sant Julià de Lòria, i el fet que la primera sigui Ciutat Creativa en Cinema des del 2017, van ser l’espurna que va encendre la idea d’una col·laboració en l’organització del certamen d’audiovisuals. Per això, van apuntar que és una gran oportunitat per Sant Julià de Lòria engegar el camí d’aquest certamen d’audiovisuals de la mà de la ciutat de Terrassa, referent en el món de l’audiovisual. En la trobada també va participar una representació de l’Associació d’Igualada per la Unesco que dona suport al projecte.