La previsió per a la temporada de bolets d’enguany ha millorat amb les pluges d’aquests darrers dies, tot i que de moment no hi ha una gran producció. Així ho va explicar l’investigador d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), Manel Niell. A més, va puntualitzar que «és essencial que es mantinguin tant les pluges com els dies assolellats, perquè el bosc continuï bastant humit i afavoreixi el creixement dels fongs».
«La millor producció d’enguany va ser entre finals de primavera i principis d’estiu», va afirmar l’investigador, qui va detallar que va ser el moment en què van aparèixer murgues, rossinyols i algun cep i, finalment, amb les pluges de principis de juliol, també va sortir algun rovelló. Malgrat que encara no han sortit gaires bolets, el tècnic d’ARI va observar que «fa un parell de setmanes que han començat a aparèixer en les zones obagues de la muntanya una quinzena d’espècies de fongs, que d’entre les poques que s’han trobat de comestibles, destaquen la pota de perdiu, els ceps, el pebràs i diverses espècies de llores del gènere de la Rússula».
Cal recordar que el període d’estiu ha estat marcat per la xafogor i molts dies de sequera, i com a conseqüència es va estroncar la producció dels rossinyols respecte als altres fongs. Per aquest motiu, el tècnic va assegurar que per activar la producció de bolets és important que «no vinguin ventades que assequin el terreny» i va destacar que «el rossinyol depèn molt de les condicions climàtiques a diferència d’altres espècies» com, per exemple, els rovellons, per això, va explicar que «quan es cullen tarden bastant en tornar a créixer».
A banda d’això, en les darreres setmanes, el temps a Andorra està permetent una bona combinació d’humitat i temperatura. Els pronòstics indiquen que continuaran les pluges amb sol i les temperatures no seran ni excessivament càlides ni gelades, va explicar Niell, que va recordar que «les gelades tenen un efecte negatiu en la producció de bolets», una situació que ja es va viure l’any passat amb la nevada de finals de setembre. Tot i això, va assegurar que «les pluges estan estimulant la producció dels fongs» i va deixar entreveure que «si es mantenen les pluges amb sol, enguany pot haver-hi una bona temporada de bolets».
A banda d’això, en diverses sortides l’investigador de l’ARI s’ha trobat bastants bolets malmesos al marge del camí i va recalcar que no sap si és efecte de la gent, però que «sembla que sí». «Arrencar i tirar bolets no té sentit. Un bolet és el fruit del fong que es dissemina amb espores, és a dir, les seves llavors. Si els destruïm no sabem quin efecte pot tenir a la llarga», va explicar el tècnic i va esmentar que perquè puguin acabar de disseminar les seves espores «no arrenco bolets si no és necessari i els petits sempre els deixo, ni que sigui un cep».
La Pitavola/ Niell va tenir l’oportunitat de participar en l’esdeveniment de La Pitavola el passat diumenge a Arinsal. En aquesta ocasió, va fer una ruta d’interpretació pel Parc Natural de les Valls del Comapedrosa. Aquesta sortida va començar a les 08.30 hores i va tenir una durada de dues hores aproximadament.
Segons l’investigador, al llarg de la ruta van trobar una cinquantena d’espècies de fongs i va assegurar que «ja comencen a sortir tota mena de bolets». Pebrassos, ceps, rovellons, rovelló d’avet, pota de perdiu i cama grocs, van ser algunes de les espècies comestibles que van trobar, tot i que també va mencionar que en van trobar de tòxiques com el rovelló de cabra.
El tècnic també va fer una representació d’una hora a la sala del centre d’interpretació del Comapedrosa sobre com identificar correctament les espècies de bolets, a més d’explicar la diferència entre un fong i un bolet, les seves característiques i la importància que tenen ambdós dins l’ecosistema. Després, un cuiner de Can Manel va explicar quina és la manera més idònia per a cuinar els bolets. Finalment, Niell va resumir que aquesta sortida inclosa al programa de La Pitavola va tenir un resultat «molt bo» i va ser «una experiència que va agradar molt a tots els assistents».
Consells dels bombers/ El Cos de Bombers va penjar fa una setmana al seu compte oficial de Twitter un post on donen recomanacions per a les persones que tinguin la intenció d’anar a la muntanya a buscar bolets. Els Bombers van aconsellar que abans de sortir les persones interessades comprovin la previsió meteorològica i que coneguin bé la zona on aniran, a més de dur un equipament adequat, menjar i aigua. Tanmateix van suggerir que els boletaires portin mapes i sistemes tecnològics (telèfons, GPS, aplicacions…) i que evitin anar sols a la muntanya. El Cos de Bombers també va detallar que s’evitin les zones abruptes i amb risc de precipitació, a més que cal planificar la tornada per arribar abans que es faci fosc quan el dia sigui més curt. Per últim, també van aconsellar que només s’agafin aquells bolets que es coneguin i sobretot que es respecti l’entorn natural.