Search
Close this search box.
Lídia López

Només oci nocturn i agències de viatges podran mantenir els ERTOs

L’Executiu determinarà cada mes i via decret els sectors als que es fa extensible la mesura

El Govern només contempla les agències de viatges i l’oci nocturn com els sectors que, a hores d’ara, podran seguir acollint-se als mecanismes dels ERTOs, regulats a Andorra com a Suspensió Temporal del Conctracte (STCT) o Reducció de la Jornada Laboral (RJL). Així ho va avançar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va informar que l’Executiu ha aprovat el Projecte de llei de mesures urgents per la Covid-19, per donar continuïtat a l’actual, que acaba el seu període de vigència el 30 de juny d’enguany. 

En concret, la idea és establir mes a mes i via decret els sectors econòmics que podran acollir-se a aquests mecanismes, una eina per tal de «ser precisos i quirúrgics de cara a ajudar als sectors que més ho necessitin», i així, «gestionar els diners públics de la forma més rigorosa». «Puc avançar que seran molt pocs sectors els que s’hi podran incloure», va determinar el ministre. D’altra banda, Gallardo també va puntualitzar que mitjançant aquest sistema, s’evitarà «pervertir el mecanisme», posant en relleu que ha estat disponible de forma general «en moments que no era del tot necessari», fent referència al període estival del 2020, i que de fet, «hem de ser conscients que la figura dels ERTOs ha de tendir a desaparèixer». És a dir, el nou text legislatiu preveu donar aquest suport econòmic d’acord amb dos principis fonamentals: que es tracti d’una activitat tancada per obligació o afectada en gran manera per les mesures decretades o les restriccions dels països veïns. I, més enllà de les empreses i els seus assalariats, aquest criteri també es farà extensible als treballadors per compte propi adscrits als sectors que es determinin per decret. 

Així, malgrat que el ministre evités mencionar cap altre sector potencial a ser adscrit en aquest criteri, les seves expressions van suggerir que difícilment es podria fer extensible, si la situació no empitjorava dràsticament, al sector del turisme, tenint en compte «la mobilitat i el consum que s’ha evidenciat els darrers caps de setmana al Principat».

D’altra banda, Gallardo també va recalcar que, en cas de ser aprovada, la llei tindrà una vigència de fins 90 dies després a la declaració de la fi de la situació d’emergència sanitària, o bé, fins al 31 de desembre de 2021. Un marge prudent per poder establir altres normes que tinguin a veure amb la gestió de la Covid, si s’escau. 

Per últim, pel que fa al text actual, l’Administració ha decidit finalment no aplicar descomptes als lloguers comercials pel juny, tot i que sí que prorroga els ERTOs a bars, apartaments, hotels i d’altres fins al final del mes vinent.

Més de 70.000 prestacions

Sigui com sigui, el titular d’Economia va reiterar la voluntat de l’Executiu de seguir donant suport al teixit econòmic, declarant que «el coixí del Govern per continuar acompanyant els sectors necessitats hi serà, tal com ha estat fins ara». En aquest sentit, Gallardo va actualitzar les dades dels ERTOs actius i ajuts oferts, indicant que el total d’assalariats concernits per una STCT o una RJL eren 3.103, o que les empreses amb assalariats amb aquests mecanismes eren 562. A més, el Govern ha abonat un total de 70.214 prestacions: 59.089 a assalariats i 11.125 a treballadors per compte propi, per un valor de 53,3 milions d’euros. 

Salut detecta 11 positius en Covid i els casos actius baixen fins els 150

El Govern va informar ahir que la xifra total d’infectats per coronavirus des de l’inici de la pandèmia al Principat és de 13.682 persones. És a dir, que respecte de la jornada anterior, es van positivitzar 11 casos nous. En qualsevol cas, gràcies a les noves 24 altes –que ahir ja sumaven 13.405 en total–, es va poder rebaixar un dia més el nombre d’actius, en concret, en 13 persones. Així, els casos actius sumaven 150 persones, de les quals n’hi havia tres d’ingressades a la planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, mentre que ni a l’àrea de l’UCI ni a la planta Covid del Cedre hi havia cap pacient. D’altra banda, i tal com va anunciar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la darrera actualització, ahir es va reprendre la vacunació amb segones dosis tant d’AstraZeneca com Pfizer al dispositiu únic de la plaça dels braus d’Andorra la Vella. I, en relació amb els vaccins, avui l’Agència Europea de Medicaments (EMA) emetrà un veredicte sobre la possible vacunació amb el fàrmac de Pfizer als adolescents d’entre 12 i 15 anys. Finalment, el Govern va compartir que hi havia 13 aules en vigilància activa i 10 sota vigilància passiva.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu