El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat vol tenir enllestit a finals d’aquest any un nou Pla nacional de residus (PNR) que ha de marcar uns objectius encara més ambiciosos que l’actual, que xifrava en un 50% el reciclatge dels residus per a l’any 2020. Tal com ha explicat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es vol “donar un pes molt gran a la prevenció de residus” i ser “molt més ambiciosos” que els objectius establerts per la Unió Europea que marquen que al 2035 s’han de reciclar el 65% dels residus. “Sempre veiem aquestes recomanacions com un llindar mínim i mirem d’anar més enllà”, ha destacat Calvó, que ha afegit que aquest nou document haurà de fixar unes noves fites i també programes a seguir per obtenir-les i que es treballaran en els propers mesos, també en la línia de la llei de l’economia circular, que es vol entrar a tràmit parlamentari abans de l’estiu. Es tracta, també, d’un text que fa molta incidència “en la prevenció dels residus” i en altres aspectes com el malbaratament alimentari.
Així, pel que fa al nou PNR Calvó ha avançat que es vol reflexionar sobre una nova estratègia per a la recollida selectiva, tenint en compte que l’actual ha permès arribar al 50% del reciclatge però que cal trobar un sistema que faci “més fàcil” la gestió dels residus en origen, amb la qual cosa una possibilitat podria ser implantar la recollida porta a porta per a certs elements o establir sistemes d’incentius per a la recollida selectiva entre els ciutadans. En aquest sentit, en aquesta reflexió també hi haurà què fer amb la matèria orgànica, que ara es recull prop dels grans productors i de productors voluntaris en una mena de prova pilot que ha de servir per treure conclusions sobre la implantació d’aquesta recollida a gran escala. La titular de Medi Ambient ha destacat que el que haurà d’estar ben definit és el destí del compost resultant i per tant garantir “el cicle de vida” d’aquest material.
Pel que fa al text sobre l’economia circular, la ministra ha destacat que està molt avançat i que inclou diferents capítols, entre els quals un relacionat amb el canvi de paradigma en els hàbits de consum dels ciutadans. Així, per exemple, es planteja prohibir l’ús de certs productes de plàstic que tenen alternativa, com ara els bastonets de les orelles o els plats i coberts de plàstic, amb la qual cosa es donaria als establiments un període transitori per acabar els estocs. L’altra línia seria treballar en trobar alternatives a aquests productes d’un sol ús centrades sobretot en la reducció del seu consum. Pel que fa al malbaratament alimentari, es pensa en un treball amb el sector de la restauració encaminat, per exemple, a què el client es pugui endur el menjar sobrant o treballar en la fracció orgànica.
Gestió de residus el 2020
Calvó ha fet aquestes manifestacions en la roda de premsa per fer balanç de la gestió dels residus durant el 2020, un any que ha estat molt marcat per la pandèmia, que també ha impactat molt directament en els totals recollits, tal com ha explicat la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer. Així, si per una banda s’han recollit molts més residus sanitaris que en anys anteriors, concretament un 76%, amb augments molt destacats els mesos d’abril i a finals de l’any, altres fraccions com el vidre i els envasos han anat a la baixa. Així, després d’un increment que s’havia donat en el darrer any i que Medi Ambient atribueix a les campanyes dutes a terme, la recollida de vidre va caure l’any passat un 11% amb una disminució molt destacada al mes de desembre, que sol ser habitualment temporada alta. Així, cal destacar que la recollida de vidre està molt lligada a la restauració i que el fet que no hi hagi hagut turistes ha tingut un impacte en els totals finals recuperats. Quant als envasos, s’ha seguit la mateixa tònica i la davallada ha estat del 6%. En canvi, el paper i el cartró han augmentat en un 3% i es creu que és perquè en lloc de gestionar-ho a través de productors privats molts han optat per la recollida que fan els comuns.
Pel que fa al rebuig, la quantitat total també ha caigut un 5% i s’ha vist molt influït per la pandèmia, ja que als mesos de gener i febrer les xifres eren similars al 2019. També va caure la recollida de matèria orgànica, concretament un 33,7%.
En total al país es van generar l’any passat 133.000 tones de residus, la qual cosa suposa un 1,5% menys que l’any anterior. Pel que fa als residus urbans, se’n van generar 51.330 tones, la qual cosa suposa un 8% menys. En canvi, en el còmput total cal destacar que el percentatge de reciclatge es va situar en el 47% quan l’any anterior era del 48% i, per tant, en la línia de l’objectiu del 50% que marca el PNR.
Aquestes són xifres que s’han avaluat en la comissió nacional de gestió de residus en la qual també s’ha abordat l’impacte del reglament sobre les bosses de plàstic que es va aprovar el 2017. Des de llavors, ha explicat Ferrer, la reducció ha estat del 87% amb la qual cosa s’han estalviat 1,7 milions de bosses de plàstic. També s’ha comentat el “paul·latí creixement” de les deixalles que es recullen a través de les diferents deixalleries mòbils que arriben a les diferents parròquies.
Tant Calvó com Ferrer han comentat les dificultats que durant la pandèmia ha viscut la gestió de certs residus, com ara els envasos, que durant uns mesos van ser valoritzats energèticament al centre de tractament de residus. Actualment hi ha dificultats en la gestió del residu tèxtil ja que les plantes on s’envien estan saturades per les dificultats lligades al coronavirus i també pel tancament d’alguns mercats on tenen sortida aquests productes. Per tant, s’ha acordat que es tractin al centre de la Comella. La ministra de Medi Ambient ha destacat que un dels aspectes que es volen avaluar és que hi hagi incentius per crear empreses al país que puguin tractar certs residus i aquests no hagin de ser exportats, amb la qual cosa es generarien “nous sectors empresarials”, segons l’ANA