Andorra continuarà sent un país turístic i comercial amb una plaça financera distingida quan la pandèmia acabi. Així ho va assegurar el cap de Govern, Xavier Espot, en la conferència que va fer ahir al Cercle d’Economia de Barcelona sota el títol Andorra i el món: l’endemà de la pandèmia. En aquesta línia, va manifestar que un cop se superi la pandèmia de la Covid-19, el Principat es trobarà amb un deute de fins al 46% del Producte Interior Brut (PIB), el qual es podrà assumir gràcies als darrers set anys de superàvit i d’equilibri pressupostari. Aleshores, va remarcar que la bona feina realitzada en els darrers anys farà que no hi hagi la necessitat d’incrementar els impostos. Mantenir una tributació baixa «és sostenible en la mesura que aquest dèficit no sigui persistent», i després del viscut a l’estiu, «es pot tornar a la normalitat», va comentar Espot. Durant la conferència, el cap de Govern va comparar la crisi actual amb la financera viscuda el 2008, ja que les dues han fet accelerar canvis de fons necessaris. Per aquest motiu, va comentar l’economia s’enfronta a una diversificació en clau de sostenibilitat i innovació, amb el full de ruta de l’Horitzó 23. «Hem de vetllar perquè el dèficit se situï en un marge raonable» però la inversió ha de continuar, va indicar Espot, assegurant que les inversions aniran encaminades cap a la transició energètica.
Dins d’aquest futur postpandèmic, la intenció del Principat també és desenvolupar un parc tecnològic amb una futura zona franca centrat en la recerca, el desenvolupament i innovació, el qual es basarà principalment en «inversió privada» i amb un acompanyament des de l’Executiu, qui serà l’encarregat d’establir les bases. «La regulació de la tecnologia blockchain i els e-sports en són un clar exemple», va manifestar. Així mateix, es vol assolir l’acord d’associació amb la UE que permeti accedir al mercat europeu interior. «És la clau de volta que ha de culminar el nostre procés d’internacionalització», va indicar Espot. A més va remarcar l’important pol d’activitat que és el Principat per les comarques veïnes de Catalunya i els departaments francesos, afegint que es pretén assumir aquest lideratge regional.
Finalment, Espot va ser qüestionat sobre les polítiques per obtenir la nacionalitat i va reconèixer que és difícil perquè són molts anys, tot i que va recordar que des del 2012, no hi ha diferència en qüestions de drets econòmics entre andorrans i residents, però va afirmar que des de l’Executiu valoraran facilitar l’obtenció de la nacionalitat.