El cap de Govern, Xavier Espot, va titllar de «cacera de bruixes» la proposta d’Unides Podem de considerar Andorra de nou com un paradís fiscal. En concret, Espot va expressar que «és molt normal que tots els països facin ús legítim dels seus actius i atractius. Podem parlar de països de la mateixa Unió Europea (UE) que són competitius en l’àmbit fiscal i que també impulsen a persones o a empreses a canviar-se de país. Sincerament, aquesta cacera de bruixes que no està fonamentada no ens durà gaire lluny. No sé què es pretén amb aquesta iniciativa, però si l’objectiu és asfixiar econòmicament un país petit que no fa competència a cap dels que l’envolta, no tan sols es perjudicarà Andorra sinó també als ciutadans espanyols i catalans de les zones circumdants».
De fet, el cap de Govern es va mostrar convençut que la proposta no prosperarà perquè «es fonamenta sobre una premissa falsa, sobre un prejudici que ja no té raó de ser». Així, va explicar que successius governs del país han treballat per deixar de ser un paradís fiscal: «Els últims anys hem culminat el procés de transformació a partir de tres eixos vertebradors que són la transparència en l’intercanvi d’informació, la lluita contra el blanqueig de capital i el finançament del terrorisme i la regulació monetària internacional». Sobre el primer aspecte, el cap de Govern va apuntar que Andorra compleix els sistemes que implementa l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) per detectar i avaluar, precisament, la pràctica en qüestió. Així, va afirmar que «vam ser avaluats i qualificats com a país molt complidor» i va realçar que «Espanya ha dit, a través del mateix organisme, que està molt satisfeta del nostre grau de transparència». També va explicar que el Principat ha dut a terme un intercanvi automàtic d’informació amb més de 95 països.
Sobre els altres dos eixos als quals es va fer esment, el cap de Govern va expressar que «Andorra segueix al peu de la lletra les 40 indicacions que són avaluades pel Consell d’Europa de manera periòdica» i que «s’ha tipificat el delicte fiscal. Des del 2011 tenim ratificat un acord monetari amb la UE i disposem d’un marc fiscal complet, modern i del tot homologat».
Per últim, Espot va apuntar que «es vol fer creure que qualsevol persona que vol venir a viure a Andorra ho fa només per una motivació fiscal, però hi ha molts altres motius. Per exemple, és el segon país del món en seguretat ciutadana, té un triple sistema educatiu gratuït i de lliure elecció i gaudeix d’un entorn natural privilegiat reconegut per la Unesco. Farem tota la pedagogia necessària per explicar la realitat del país i no vendre una imatge que no es corresposta».
Intercanvi d’informació amb els comuns
El Consell de Ministres va aprovar, a proposta del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, el text del conveni de col·laboració entre la secretaria d’Estat d’Afers Europeus i els comuns, que s’inscriu en el marc de la col·laboració interinstitucional en diverses matèries que es troben dins de l’àmbit d’aplicació del projecte d’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea. Així doncs, del conveni es destaca el compromís de la secretaria d’Estat i dels comuns d’intercanviar informació i dades relatives als elements que afectin a les competències de les administracions comunals.
Convocada la prova per a conductors de taxi
El Govern va aprovar la convocatòria de la prova d’idoneïtat i de capacitació per als aspirants a conductor de taxi. Les persones interessades en participar-hi poden inscriure’s al Servei de Tràmits, a l’Edifici Administratiu del Govern, fins al 26 de febrer del 2021, en horari d’atenció al públic, i han de satisfer la quantitat de 49,31 euros. Per inscriure-s’hi, cal aportar un certificat d’aptitud de formació que acrediti que es disposa del nivell A2 de l’examen oficial de llengua catalana establert pel Ministeri de Cultura i Esports.
Armes de foc curt pels agents de Duana
El Consell de Ministres va aprovar la licitació del subministrament de material de seguretat pels agents del Cos de Duana. La licitació té l’objectiu de reforçar la seguretat dels duaners per garantir el correcte desenvolupament de les seves tasques, així com donar compliment a una reivindicació històrica del cos. Aquests elements fan necessari augmentar el nivell de seguretat del personal de la duana que presta els seus serveis als punts fronterers per tal que els agents puguin desenvolupar totes les tasques encomanades amb el material adequat al lloc de treball.
Aprovada l’estratègia energètica nacional
A proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Govern va aprovar l’Estratègia Energètica Nacional i de Lluita contra el Canvi Climàtic (Eencc). El full de ruta, que ha comptat amb la participació activa dels 27 agents econòmics i socials que configuren la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic, recerca planificar, coordinar i racionalitzar les accions i les mesures per complir els compromisos internacionals de neutralitat carboni al 2050. Un objectiu que permet donar seguiment a les fites més ambicioses marcades a l’Acord de París.
Protecció per la caiguda de rocs a la CG1
El Govern va aprovar la licitació dels treballs de proteccions contra la caiguda de blocs rocosos a la CG1 a la zona de les Tarteres. Amb l’aprovació del projecte es defineix les condicions tècniques, jurídiques i administratives que regiran la licitació, contractació i execució de les obres. Els treballs previstos son la col·locació de tres trams de barrera de 3000 KJ i set metres d’alçada, amb una longitud total de 86 metres i un tractament específic d’estabilització directa d’un talús rocós d’aproximadament 200 m2. El concurs nacional és de procediment obert i modalitat de contractació ordinària.