Segons va informar ahir a la tarda el Govern, el Principat ha arribat a les 100 morts derivades de la Covid-19 després que durant les darreres hores traspassessin dues persones procedents de la residència Sant Vicenç d’Enclar i de la planta Covid-19 ubicada al Cedre. L’últim havia tornat de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L’Executiu també va informar que s’han registrat 63 nous casos infectats i que això fa ascendir la xifra total al Principat des que va començar la pandèmia als 9.779. En la mateixa línia, van fer saber que tot i que s’ha donat d’alta a 8.942 persones, també, des que el virus va començar a tenir incidència, el nombre total de casos actius –és a dir, que estan passant la malaltia en aquests moments– és de 737.
Pel que es refereix a la pressió que s’observa sobre el sistema sanitari, actualment hi ha 27 persones que resten ingressades a planta de l’hospital, 13 persones que requereixen els serveis de la Unitat de Cures Intensives (UCI) i d’aquests, 11 requereixen ventilació mecànica.
El virus segueix incidint als centres sociosanitaris. A la planta Covid-19 que està habilitada al Cedre hi ha cinc ingressats: dos procedeixen de Salita, un de la residència l’Allbó i dos del Servei d’Urgències de l’hospital.
Pel que fa a la població escolar, 68 aules estan sota vigilància activa. D’aquestes, 22 tenen tots els seus alumnes confinats al complet i 46 tenen un règim de vigilància parcial. Finalment, 54 classes estan en vigilància passiva.
Evolució de la vacunació
Durant la jornada d’ahir es van subministrar un total de 35 vacunes, totes a professionals de la Salut de diversos àmbits que van rebre el vaccí a les instal·lacions del SAAS, segons va informar el Govern.
D’altra banda, i a escala internacional, la Unió Europea va anunciar que prohibirà l’exportació de vacunes si les farmacèutiques incompleixen els contractes establerts. Es tracta d’un mecanisme de transparència que permetrà als estats membres impedir, en alguns casos, l’enviament d’antídots a països tercers. La decisió s’ha pres a causa de l’endarreriment de subministrament.
Fonts de l’executiu comunitari van explicar a El Periódico de Catalunya que «si veiem que hi ha incoherències, que el que s’hauria de quedar a la Unió Europea s’exporta, podem intervenir». Aquesta és una mesura de control que ja va ser utilitzada l’any passat amb els equips de protecció individual per les quals es van imposar bloquejos a l’exportació d’aquesta mena de productes per evitar el tràfic il·legal.
Quan la mesura entri en vigor, les empreses farmacèutiques hauran d’omplir formularis d’exportació que hauran d’entregar a les autoritats duaneres concretant el volum de vacunes que volen exportar i el destí.