El projecte d’integració de serveis per a l’esportista al Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino (CTEO) que està portant a terme la Secretaria d’Estat d’Esports, juntament amb el Ministeri de Cultura i Esports, continua avançant fase per fase. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, van presentar ahir els nous serveis integrals que acull el CTEO per seguir progressant en l’objectiu de «convertir la instal·lació en el centre de referència per l’esportista».
En l’actualitat ja estan en funcionament els serveis d’àpats, de preparació física, de readaptació, així com la posada en marxa del gimnàs amb noves màquines. «Volem oferir, en un sol espai, tots els serveis necessaris perquè els esportistes federats, d’alt nivell i becats puguin desenvolupar el seu entrenament i creixement diari de la manera més professional possible», va destacar Riva.
Amb aquests nous serveis i maquinària, el CTEO ha experimentat un creixement exponencial, des de fa tres anys fins avui dia, pel que fa al nombre d’esportistes que fan us de les instal·lacions. Així doncs, s’ha passat de 50 a prop de 300 competidors, el que suposa un increment de més del 70%. «L’esportista ha d’identificar aquest espai en conjunt com un que s’adapta al 100% a les seves necessitats», va assenyalar Ruiz, mentre afegia que «també s’ha habilitat, en la zona del menjador, un espai per descansar, veure la televisió, analitzar videos o estudiar».
Així mateix, i seguint amb el full de ruta marcat pel projecte, al juny estarà disponible també el servei de nutrició i psicologia esportiva. D’altra banda, es preveu que a la tardor es pugui disposar del servei de medicina esportiva i fisioteràpia. L’objectiu del projecte, integrat al pla de Govern Horitzó23, és «convertir el CTEO en un centre neuràlgic per a l’entrenament dels esportistes d’alt nivell per poder oferir un servei integral per a la millora del rendiment esportiu», va afirmar Riva.
Finalment, el projecte, a més, vol donar solució a la situació actual on moltes de les federacions nacionals no disposen de professionals específics per millorar la condició física dels seus esportistes. Per tant, amb una organització previa, aquestes entitats podran fer ús del servei de preparació física, rehabilitació i demés.
Conveni amb el COPSIA i el CDNA
En la línia d’ampliació dels serveis concentrats al CTEO, la ministra Riva va ratificar ahir dos nous convenis. Per una banda, amb el Col·legi de Dietistes Nutricionistes d’Andorra (CDNA) per oferir un servei de nutrició esportiva i, per l’altre, amb el Col·legi de Psicòlegs d’Andorra (Copsia), per donar el servei de psicologia esportiva, un servei que es preveu estigui disponible a partir d’aquest mes vinent de juny.
Tant la presidenta del Copsia, Sílvia Palau, com la presidenta del CDNA, Berta Jímenez, van estar presents en la rúbrica del document. Palau va declarar que «l’esport té una part física, però necessita el suport psicològic, i per això estem encantats de poder oferir tres professionals». D’altra banda, Jiménez va afirmar que «esport i nutrició han d’anar de bracet, ja que l’alimentació és part fonamental pel desenvolupament d’un esportista que està a l’elit».
Les dues entitats treballaran juntament amb el CTEO aportant un total de sis professionals (tres de cada departament) que tractaran directament amb tècnics de les federacions i els mateixos esportistes.
Les claus
- Remodelació: S’incorporen noves zones d’entrenament, per diversificar l’oferta i que s’adapti a les necessitats dels esportistes.
- Maquinària: Els gimnasos s’han dotat de maquinària d’última generació, que s’ha consensuat amb les diferents federacions.
- Serveis: La psicologia i la nutrició entraran dins dels serveis disponibles dintre del CTEO com a reforç pels competidors.
- Inversió: De moment s’han invertit 140.000 euros de cara al 2022, i s’espera invertir altres 409.000 durant el 2023-