El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha relativitzat avui la davallada de suport ciutadà a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que es va conèixer ahir en l’enquesta d’opinió política d’Andorra Recerca + Innovació (ARI). «Ens falta veure les dades amb detall, però sí que tenim clar que estem davant d’un punt de situació en el camí, un camí que ha estat llarg i ens queda encara força recorregut per endavant», ha afirmat Riba. A més, «estem iniciant debats sobre qüestions sensibles, i ja ho sabíem, com la lliure circulació de persones i les telecomunicacions», així que «creiem que és una reacció al moment en què ens trobem», de manera que «hem de veure com evolucionarà la situació».
De moment, segons el secretari d’Estat d’Afers Europeus, «entenem que les diferències que s’han detectat no són significatives en relació amb el que anàvem coneixent, tot i que és evident que si s’accentués en les properes enquestes caldria fer-ne una lectura, però ara mateix entenem que només és una reacció al punt on som». Per això, «no estem preocupats, sinó que comuniquem més que mai, perquè cal tenir en compte que el projecte és complex i s’ha d’explicar tant com calgui, no per intentar convèncer, sinó per aconseguir que hi hagi una opinió fonamentada, això és el que ens mou i en això treballem».
En aquest escenari, el Govern no preveu un replantejament en la política de comunicació de l’acord d’associació, ja que «estem davant d’un resultat puntual» i «tot just estem obrint comunicació amb sectors que encara no havíem abordat, com ara els joves, així que hem de veure quins efectes tenen aquestes accions comunicatives». En tot cas, «si en enquestes successives observéssim que no estem assolint objectius, aleshores hauríem de readaptar el discurs, però ara per ara creiem que la diferència és lleugera i, per tant, no és significativa». Així les coses, Afers Europeus estrenarà properament un nou espai web, amb l’objectiu de sectoritzar la informació, perquè «l’abast és molt ampli» i així «tocarem les oportunitats i els reptes individuals o sectorials».
Cal recordar que l’enquesta de l’ARI rebaixa tres punts l’acceptació de la ciutadania a l’acord d’associació. En concret, si l’any passat un 49,7% dels ciutadans andorrans l’aprovaven (45,3% no andorrans), ara han baixat fins a un 46,2% (36,4% no andorrans). Al mateix temps, l’acceptació a mantenir l’estatus actual ha pujat fins al 28,6%, sis punts més que l’any passat (22,9%). En el cas dels no andorrans el percentatge s’ha incrementat del 23,2% al 25,9%.
Landry Riba ha fet aquestes manifestacions en la cloenda de les jornades informatives sobre programes europeus als quals Andorra podria accedir, com ara Horizon Europe (18,2 milions d’euros), Erasmus +, Europa Creativa (500.000 euros en set anys), i el nou Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors. «El balanç és positiu perquè hem pogut veure casos pràctics i d’èxit, i també si podem participar-hi en el nostre estatus actual de país tercer, i comparar-ho amb l’estatus futur d’acord d’associació», ha afirmat Riba. «No podem participar en tots, s’ha d’escollir bé i segurament entre un i tres podríem trobar un bon encaix».