La transhumància d’Andorra va ser inclosa en la Llista representativa del patrimoni immaterial d la UNESCO, en el marc del 18è Comitè intergovernamental del Patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, celebrat a la República de Botswana. Així, el Principat s’ha sumat aquest dimarts a l’ampliació de la inscripció de la ‘Transhumància, moviment estacional dels ramats’, a proposta d’una candidatura transnacional de la qual Andorra forma part.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va valorar ahir la inscripció com un reconeixement a una de les pràctiques ramaderes andorranes més ancestrals, la qual no solament forma part del patrimoni natural, sinó també del patrimoni cultural del país. Aquesta pràctica també contribueix a la sostenibilitat i la preservació del paisatge i la biodiversitat d’Andorra.
Per la seva banda, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, i portaveu del Govern, Guillem Casal, va destacar que el nou reconeixement de la UNESCO arriba poques setmanes després que la FAO hagi reconegut el sistema agro-pastoral d’Andorra com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Amb aquesta doble identificació es dona un label internacional a la singularitat del sistema de producció ramadera del país i també sobre els beneficis compartits que aquestes activitats generen pel conjunt de la població.
Entre els arguments per a la inscripció, el comitè avaluador va destacar el paper dels ramaders en la documentació, la transmissió i la promoció de la transhumància; així com l’impacte econòmic i social als països on es practica, més enllà de l’activitat ramadera pròpiament dita.