Search
Close this search box.
Joan Jiménez

Inici de la nova ronda de negociacions de l’acord amb la Unió Europea

Avui i demà es duran a terme les primeres reunions bilaterals, i seguiran l’11 de juliol

Avui és dona el tret de sortida a la pròxima ronda de negociacions entre Andorra i la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació que estan pactant el Principat amb l’organisme continental. Landry Riba, secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, es desplaça a Brussel·les per tal de continuar negociant i poder anar tancant annexos. En la darrera tanda de negociacions, després de mantenir en reserva els acords presos durant la campanya de les eleccions generals, es van poder tancar un total de set annexos de caràcter més tècnic. En aquesta ocasió, els equips negociadors andorrans i europeus esperen poder abordar qüestions de caire més polític, on es mantenen unes altes expectatives de què es produeixi un avançament substancial en l’elaboració del projecte d’acord. Després de finalitzar la darrera ronda, Landry Riba va destacar que el ritme mantingut durant el primer semestre va ser «certament exigent, però estem satisfets d’haver pogut avançar com estava previst». En aquesta pròxima trobada, s’espera que es puguin dur a terme progressos significatius, tal com va declarar el secretari d’Estat, on «preveiem que el segon semestre de l’any, cabdal en aquesta negociació, sigui igual d’intens» que el primer semestre. 

La «finestra d’oportunitat»

L’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea (UE) s’endinsa en una de les seves fases de negociació més importants. Fins ara, el diàleg entre el Principat i l’organisme internacional han pogut avançar en certes matèries tècniques que requerien assolir un acord per a poder avançar de forma més àgil en altres matèries de caràcter més polític. Actualment, les autoritats andorranes han declarat en més d’una ocasió que encara resta molt contingut per abordar, negociar i pactar, i existeix la perspectiva de què amb la nova ronda de negociació es puguin dur a terme avançaments més significatius que donin un impuls significatiu al procés d’elaboració del tractat. Si més no, existeixen diversos factors a tenir en compte de cara a aquesta nova fase de la negociació que comença avui.

L’anomenada «finestra d’oportunitat», un concepte popularitzat, en gran mesura, pel cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, ve a significar l’escenari actual en el qual se situa Andorra en les negociacions on existeixen diferents factors que poden beneficiar la posició negociadora del Principat i poder obtenir un acord molt més factible. La «finestra d’oportunitat» es compon de diversos elements com l’existència de la figura de la vicepresidència de relacions interinstitucionals de la Comissió Europea encarnada en la persona de Maros Sefcovic. Aquesta vicepresidència permet a Andorra comptar amb un interlocutor directe i especialitzat en la matèria de l’acord d’associació, factor que permet una major agilitat en les negociacions i una atenció molt més curada de cara a poder dialogar sobre les especificitats d’Andorra, enlloc de tenir altres agents menys especialitzats en aquesta matèria que assumeixin les negociacions des del costat europeu. La vicepresidència de la Unió Europea que ocupa Sefcovic té com a una de les seves tasques la relació específica entre la UE i Islàndia, Mònaco, Noruega, Liechtenstein, San Marino, Suïssa i Andorra, la qual cosa permet una interlocució més directa i focalitzada amb aquests estats. La qüestió d’aquesta matèria és que l’any que ve es duran a terme eleccions europees que, depenent del resultat, podrien fer desaparèixer aquesta figura que beneficia al Principat. És un dels motius pels quals l’Executiu considera de rellevància el poder aprofitar aquesta figura per a poder negociar el màxim nombre d’acords possibles.

D’altra banda, «la finestra d’oportunitat» també compta amb un element de rellevància que correspon a la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, que ostentarà Espanya a partir de l’1 de juliol. Tenint en compte que les relacions bilaterals se situen en un molt bon moment, tal com es va mostrar en la darrera visita de la ministra d’Afers Exteriors andorrana, Imma Tor, i les contínues reiteracions de suport cap a Andorra en les negociacions de l’acord d’associació per part de l’actual president espanyol, Pedro Sánchez, i del ministre d’Exteriors d’Espanya, José Manuel Albares, indiquen que el Principat podria tenir una sèrie d’avantatges a l’hora de dialogar amb l’organisme europeu i que existís una major consideració per a les especificitats del país. Tot i així, la convocatòria d’eleccions generals a Espanya podrien fer arribar a Feijóo, actual cap de l’oposició espanyola, a la presidència espanyola, i aquest podria tenir un altre perspectiva entorn de l’acord d’associació d’Andorra amb la UE.

Tot i així, Espot va declarar que aquesta «finestra d’oportunitat» i el fet de poder acomplir un acord abans que aquesta es tanqui a finals de 2023, «no és una qüestió immutable ni absolutament innegociable». Des de l’Executiu, es valora positivament aprofitar aquesta concordança de factors, però no és un escenari que condicioni la possibilitat d’estendre les negociacions en favor d’obtenir un major acord. Cal afegir que, en aquest cas, les futures presidències europees que succeiran a Espanya: Bèlgica i Hongria, també donarien suport a Andorra en les negociacions, tal com van comunicar a la cimera de la Comunitat Política Europea els presidents d’ambdós països, el belga Alexander De Croo i l’hongarès Viktor Orban, a Xavier Espot, on va apuntar que va rebre «una resposta afirmativa de què ens donaran suport en la negociació de l’acord. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu