Com cada Dilluns de Carnaval, la parròquia d’Encamp va poder gaudir del Ball de l’Ossa. L’aparcament de Prat de l’Areny va ser l’escenari de la primera representació del Ball de l’Ossa com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.
Els membres de la comissió de festes de la parròquia d’Encamp van dur a terme una nova funció de l’espectacle en el marc de la celebració de les festes de Carnaval on hi va haver sàtira i burla per a tots els assistents, entre els quals s’hi trobava el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, i representants del comú encampadà, com la cònsol major Laura Mas, el conseller d’Esports, Joventut i Infància, Xavier Fernàndez, i la consellera de la minoria d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal. Els membres de la comissió van fer protagonistes de la funció a Xavier Espot i Laura Mas, a qui els van fer sortir a escena i respondre a les preguntes del cap dels dallaires. «Estem molt contents per haver-nos fet partíceps a tots fent sàtira de l’actualitat política», va manifestar la cònsol. Els consellers Xavier Fernàndez i Esther Vidal també van participar jugant a un partit de futbol improvisat tot simulant un torneig de futbol de Gerard Piqué a la Kings League.
Al llarg de l’espectacle també hi va haver brega cap al conseller de la minoria del partit Socialdemòcrata + Independents, David Rios, qui, tot i no estar present es va convertir en víctima de la sàtira dels joves assenyalant que «és el primer a queixar-se que no se li dona bola, però després no apareix».
Durant la representació també hi va aparèixer la parròquia d’Ordino, i el seu rei Carnestoltes, i van fer burla de la rivalitat entre territoris pel Ball de l’Ossa. Finalment, com és tradició, va aparèixer l’ossa i els dallaires la van matar i van celebrar la seva mort ballant en una rotllana.
També es va fer una visita dels representants dels pobles que van formar part de la candidatura de la UNESCO, l’organitzador de les festes de Sant Llorenç de Cerdans, Didier Parayre, va celebrar les sinergies entre tots els territoris, apuntant la necessitat d’unir esforços per «fer més forta la unió». Parayre també va especificar que, tot i que el Ball de l’Ossa a cada territori sigui diferent, els uneix el fet que la tradició escenifica el final de l’hivern per donar pas a la primavera, per la qual cosa «les festes tenen el mateix lligam i origen».
L’acte s’estima que va començar a l’edat mitjana i des de la dècada del 1950 segueix el guió ‘Sícoris’ escrit per Rossend Marsol.
L’actuació de ball comença amb l’arribada del Senyor i Senyora en un cotxe de cavalls, i encomanen als dallaires que dallin l’herba.
En un moment de descans dels dallaires sota un pi, apareix la Fregona a dalt d’un burro, portant una cistella plena de menjar per alimentar als joves.
De cop i volta apareix l’Ossa amb un bran ferotge, guiada per les olors del menjar. L’únic que vol és menjar-se els aliments de la cistella, però arriben uns caçadors, que després d’una lluita aconsegueixen abatre a l’animal a trets.
Finalment, arriben l’amo i la mestressa, que reparteixen en recompensa una bossa de sous als presents, mentre tots plegats entonen la cançó ‘Eixa nit hem mort la ruca’.