El sistema bancari andorrà ha tancat l’exercici 2024 amb un creixement del 12,56% en el volum total d’actius, assolint els 21.091,78 milions d’euros. Així ho recull l’últim informe anual publicat aquest dijous per l’Associació de Bancs Andorrans (Andorran Banking), que reflecteix una evolució positiva del sector durant l’últim any. L’augment més significatiu es registra en l’apartat de disponibilitats líquides –efectiu, saldos als bancs centrals i altres dipòsits a la vista–, que s’han incrementat un 55,97%, fins als 4.926,65 milions d’euros. Aquesta partida representa ja el 23,36% del total dels actius del sector.
Pel que fa al passiu, també ha experimentat un augment destacat, situant-se en 19.276,61 milions d’euros, un 13,14% més que el 2023. El gruix principal es concentra en el passiu financer valorat a cost amortitzat, que representa el 82,79% del total. Alhora, el patrimoni net de les entitats bancàries també s’ha reforçat, amb una pujada del 6,89% respecte a l’exercici anterior, arribant als 1.814,98 milions d’euros.
L’informe destaca que el sector financer del país està integrat per tres bancs, 21 entitats financeres no bancàries, 23 companyies d’assegurances i quatre veedors digitals. Aquest conjunt, segons Andorran Banking, té un pes rellevant en l’economia del país, aportant un 13% al Producte Interior Brut. Si s’hi afegeixen els impactes indirectes, la contribució total s’eleva fins al 19%. En termes d’ocupació, el sector dona feina directament al 4% dels treballadors assalariats d’Andorra. Aquesta xifra augmenta fins al 7,8% si es tenen en compte els llocs de treball indirectament vinculats.
La regulació i supervisió del sistema financer recau en organismes com l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAND) i l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), mentre que la representació institucional s’articula a través d’Andorran Banking, entre altres actors del sector.