El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné; el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, i el conseller de Circulació i Aparcaments, Xavier Surana, han fet una visita institucional a la ciutat espanyola de Vitòria-Gasteiz amb l’objectiu de conèixer de primera mà les polítiques urbanístiques i de mobilitat sostenible que han situat la capital basca com a un dels referents més importants en l’àmbit urbà a escala nacional i europea.
Una visita que s’emmarca, d’una banda, en el procés de treball vinculat amb la redacció del nou Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP) d’Andorra la Vella, que pretén definir un model de desenvolupament urbà equilibrat, funcional i sostenible, posant les persones i la qualitat de vida al centre de les decisions públiques.
Per l’altra banda, la trobada també s’engloba dins dels treballs tècnics que està desenvolupant la secretaria d’Estat juntament amb els comuns de la vall central i de Sant Julià de Lòria per definir el traçat del futur tramvia urbà lleuger, projecte que lidera el Govern. Vitòria representa així una inspiració directa per al nou model andorrà de ciutats més sostenibles, gràcies a una trajectòria sostinguda durant dècades en polítiques innovadores i compromeses amb el futur del territori.
En aquest sentit, la primera part de la visita institucional, que ha comptat només amb la participació comunal, la delegació ha visitat el Centre d’Estudis Ambientals (CEA) i el centre d’interpretació Ataria, situat als aiguamolls de Salburua, des d’on es gestiona l’Anell Verd. La capital alabesa és reconeguda internacionalment precisament per l’Anell Verd, una infraestructura que connecta espais naturals al voltant de la ciutat, promou la biodiversitat i afavoreix la salut i la mobilitat no motoritzada. El projecte va començar fa més de 30 anys, quan la sostenibilitat encara no era una tendència global, gràcies a la creació del CEA, i s’ha mantingut amb coherència i continuïtat per tots els equips municipals que han governat la ciutat, independentment del color polític.
Un altre element clau del model basc és la mobilitat. És per això que Vitòria aposta decididament per una xarxa urbana que dona prioritat a la mobilitat a peu, la bicicleta i el transport col·lectiu. Aquest enfocament es tradueix en la implantació de superilles per a vianants i en sistemes de transport col·lectiu altament eficients i sostenibles, com el tramvia i el Bus Elèctric Intel·ligent (BEI).
En un altre ordre, la segona part de la visita institucional ha comptat amb la participació del Govern, incloent-hi la presència de l’ambaixadora d’Andorra a Espanya, Eva Descarrega. La delegació andorrana ha mantingut una reunió amb la presidenta de Tuvisa (societat que gestiona aquestes infraestructures), Izaskun Reyes, per conèixer el funcionament i els avantatges d’aquests sistemes.
D’aquesta forma, la reunió de treball ha permès conèixer el funcionament d’aquests sistemes de transport segregat per nodrir el projecte andorrà que s’està desenvolupant en aquesta línia. Finalment, la delegació ha mantingut una trobada institucional amb l’alcaldessa de Vitòria, Maider Etxebarria, amb qui han compartit estratègies i visions sobre desenvolupament urbà sostenible.