Espot fa saber de la intenció d’institucionalitzar la zona econòmica i logística a Mérens-les-Vals

El mandatari general esclareix que amb l'ajuda d'un grup de treball específic es podrà trobar el seu encaix tant en el vessant jurídic com el fiscal

En la important reunió d’aquest dilluns entre el Govern i el prefecte de la regió d’Occitània, Pierre-André Durand s’ha abordat una última qüestió pertinent a l’avaluació del projecte de creació d’una zona econòmica logística i industrial a Mérens-les-Vals, la qual contribuiria d’aquesta manera al desenvolupament econòmic transfronterer, alhora que “reforçaria els intercanvis i sinergies entre empreses andorranes i de la regió d’Occitània, especialment en els àmbits del sector digital i de la innovació”.

Així ho ha contrastat avui el cap de l’Executiu, Xavier Espot, alhora que també ha celebrat la col·laboració creixent entre France Travail i el Servei d’Ocupació d’Andorra per millorar les xarxes de contacte entre les persones demandants de feina, especialment els joves i les empreses, en particular en el sector dels serveis.

D’altra banda, s’ha corroborat que un altre àmbit de cooperació transfronterera “ric i fructífer” és el de l’agricultura i la ramaderia. En aquest sentit, les autoritats andorranes i franceses han expressat la voluntat d’enfortir aquests vincles l’any 2026, amb la presència del Principat al Saló Internacional de l’Agricultura (SIA) de París, en estreta col·laboració amb l’Espai Arieja, i per posar de manifest i a l’abast els productes de proximitat i estimular la participació activa dels productors locals andorrans i de l’Arieja.

Quant a la zona econòmica especial que la part privada ha posat sobre la taula, i malgrat que es troba en un “estat molt embrionari” segons ha reconegut el mandatari andorrà, ha expressat que de fet “no es pot parlar ni de Zona Franca en si”. En aquest sentit, Espot ha manifestat que després de l’impuls per part dels empresaris francesos i d’Andorra, el que es vol és afegir una “capa institucional” amb un grup de treball específic per mirar “quin encaix jurídic, quin encaix des de la perspectiva de la fiscalitat, pot rebre” aquest projecte que ha reconegut que és més complex del que sembla en tenir “moltes implicacions entre les quals urbanístiques o fiscals que exigeixen que siguem prudents” i requereixen anar pas a pas.

Al seu torn, Durand ha manifestat que es necessita un “important treball preparatori sobre el pla fiscal i jurídic i que altrament “hi ha molts elements a clarificar sobre la viabilitat o no d’impulsar aquesta zona”. Sobre això, ha destacat que “cal efectuar un treball exploratori previ”, subratllant al mateix temps que el que cal emfasitzar és que els actors econòmics mantenen unes relacions “molt freqüents, fluides i estretes”.

Finalment, i en concloure la reunió de treball, la delegació francesa ha visitat el museu Espai Columba, així com els frescos i l’església de Santa Coloma, un monument que, al mateix nivell que el castell de Foix, forma part de la candidatura transnacional al patrimoni mundial de la UNESCO amb ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra’.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de La Massana
Cònsol major d’Ordino
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu