Quin balanç fa d’aquest any?
D'ençà que estem al Comú, el que hem constatat és que avancem, tot i ser el PS més Independents en minoria. Fem la funció d'oposició que ens pertoca, i ser només dos consellers implica repartir totes les comissions entre nosaltres, compartint informació i assumint un volum de feina important. A vegades, això dificulta dur a terme el programa previst a les eleccions comunals, ja que el programa executat és el de la majoria al Comú, amb el qual discrepem en molts punts. A les comissions, el treball és més de coordinació, fent propostes que de vegades són acceptades, però sovint no. Tot i estar en minoria, el balanç no és negatiu, ja que algunes de les nostres propostes han tirat endavant, com la comissió de personal de recursos humans.
Quines són algunes d’aquestes propostes?
Finalment, es va arribar a un acord per evitar el litigi amb el Comú de Canillo en uns terrenys de la concessió de Saetde. Nosaltres vam votar a favor de desestimar els recursos presentats per Canillo, insistint en la necessitat d'arribar a una entesa, i després es va signar l'acord. També es va signar un acord amb la Federació de Rugby perquè pogués aprofitar el camp de Prada de Moles, descartant el projecte per al Futbol Club Andorra. Tot i això, moltes altres propostes del nostre programa no s'han complert.
Quines mesures considera que han estat una mica controvertides per part de la majoria?
Vam proposar la creació d’un departament d’habitatge, una comissió o una conselleria, com s’ha fet a Andorra la Vella, perquè considerem que és important per coordinar propostes i regular el preu de l’habitatge. Tot i saber que és difícil, pensem que amb voluntat es podrien haver fet passos en aquesta direcció. Pel que fa a l'urbanisme, discrepem del pla que permet construir edificis de fins a set pisos, amb alguns projectes que ja preveuen fins a nou. Aquest pla urbanístic no compta amb el nostre suport, ja que creiem que s’hauria d’haver prioritzat un desenvolupament més sostenible.
L’adjudicació dels pisos de la Solana del Pas de la Casa ha generat tensions. Quina és la posició de la minoria?
Vam votar a favor del conveni inicial, però vam criticar que els preus establerts no eren adequats per a un registre públic de preus assequibles. Alguns pisos de 60 m² es llogaven a 650 euros, similar a Andorra la Vella o Escaldes. Només un pis es va adjudicar a una família, i els 14 restants es van destinar a una concessionària per allotjar temporers.
Considerem que la voluntat inicial no era realment crear habitatge públic assequible, sinó fer un gest simbòlic, sense mesures efectives en matèria d’habitatge.
Han demanat formalment que es convoquin aquests ajuts per a l’habitatge?
Sí, hem demanat més d’una vegada que es finalitzi el reglament. Ens han dit que estarà llest a principis de gener, però la partida per 2024 no s'executarà. També hem denunciat la falta de transparència, ja que la informació no arriba a temps o és difícil d’accedir, tant per a nosaltres com per a la població.
Han notat una major transparència al Comú després de la petició conjunta amb la minoria de la Massana al Raonador del Ciutadà?
Rebem informació tècnica sobre les propostes i sol·licituds, però qüestions més controvertides ens arriben tard. Per exemple, no hem tingut l’esborrany del reglament d’ajuts a temps. També hem tingut dificultats per accedir a informes com els d’estudis de capacitat de càrrega, que finalment se'ns han proporcionat, però amb retard i declarats com a molt confidencials.
Com valora la prova pilot del doble carril a la Bartra?
Penso que es devia actuar d'acord amb el Govern o amb Mobilitat per facilitar el trànsit en aquell punt, i sembla que va funcionar perquè es descongestionés de baixada. Això ens sembla bé que s'hagi intentat. A vegades, les coses s'han de provar i veure si funcionen.
I sobre la decisió d’ampliar l’abocador del Maià?
Entenem que genera ingressos importants per al Comú d’Encamp i que el terreny és adequat, però no ens agrada que la parròquia es converteixi en l’abocador d’Andorra. Tot i això, reconeixem que és una necessitat per al país i no ens hi hem manifestat en contra.
Què en pensa de la recollida de firmes dels funcionaris del Comú per la casuística del sistema de prejubilacions?
És un altre reglament que també hem demanat i no se'ns ha facilitat. Sí que se'ns va facilitar que es lligaven unes reunions pels treballadors per comunicar quines eren les mesures que es volien aplicar del nou reglament. Nosaltres, en el que sí que hem insistit molt, és que hi hagués unes disposicions transitòries. Si no tots, almenys la majoria dels treballadors que ara tenien uns drets de prejubilar-se, que els poguessin continuar tenint.
Una altra cosa és algú que s'hagi incorporat al Comú fa poc, o la gent que s'incorpori a partir d'ara, el personal de l’ens, que llavors ja es regirà pel nou reglament. Però, en principi, la legislació laboral sempre s'ha d'aplicar la que et sigui més favorable. Si s'ha de canviar la llei, si la següent t'ha d’afavorir, és el que s'ha d'aplicar. Però si no, has de poder optar a l'anterior.