Els grups parlamentaris de Demòcrates, Concòrdia, Socialdemòcrata, Ciutadans Compromesos i Andorra Endavant, juntament amb el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, han proposat la creació d’una comissió d’estudi destinada a analitzar mesures i accions tècniques per abordar l’ordenació del territori i l’urbanisme al Principat. Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu d’assegurar un desenvolupament urbanístic sostenible, que preservi l’entorn natural i respongui a les necessitats reals de la ciutadania.
La comissió se centrarà en diversos àmbits, incloent-hi la revisió de la normativa nacional i comunal actual en matèria urbanística, els Plans d’Ordenació i Urbanisme Parroquials (POUP) aprovats fins a la data, i les dades dels últims cinc anys sobre llicències de construcció i urbanisme facilitades pels comuns. També analitzarà els estudis de capacitat de càrrega parroquial, així com qualsevol altra informació rellevant relacionada amb el creixement urbanístic i els recursos disponibles. Per assolir els seus objectius, la comissió podrà sol·licitar assessorament extern i demanar la compareixença de persones expertes, administracions públiques i entitats de la societat civil.
Un cop recollida i analitzada tota la informació, la comissió emetrà un informe que inclourà un conjunt de propostes per garantir un creixement urbanístic ordenat i sostenible, a mitjà i llarg termini. Aquest document podria servir de base per a una eventual reforma de la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (LGOTU), vigent des de fa més de vint anys.
D’altra banda, la comissió d’estudi estarà formada pels membres de la Comissió Legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, mantenint la seva estructura actual. Un cop constituïda s’elaborarà un pla de treball de quatre mesos que preveu la finalització de les tasques el juny de 2025. Les deliberacions seran públiques, i es redactarà un acta amb els acords i conclusions de cada sessió.
A més, la comissió podrà contractar especialistes en la matèria i sol·licitar la documentació necessària a les administracions públiques competents. Aquesta transparència i rigor es consideren clau per complir amb l’objectiu de garantir un desenvolupament territorial equilibrat i respectuós amb l’entorn. Tanmateix, està previst que la proposta es voti durant la sessió del Consell General del pròxim 19 de desembre.