Search
Close this search box.

La visió dels clàssics de Figueiredo, a Art al Set

  • El creador dóna un toc personal a imatges de Dominique Ingres o Fredrik Johan Moller
  • Fons negres, figures geomètriques i cristalls Swarovski caracteritzen les obres

NÚRIA SALVÀ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L’artista Joao Figueiredo, amb les seves obres, ahir, a la galeria Art al Set ORIOL LLAURADÓ

La galeria Art al Set inaugura a les 20 hores d’aquesta tarda l’exposició Imatges de la memòria del pintor Joao Figueiredo. La mostra està integrada per una vintena de quadres que reinterpreten obres de la pintura clàssica. “La idea és transformar la imatge tradicional en una més contemporània i surrealista, que tingui més a veure amb la societat”, va comentar Figueiredo, ahir, durant la presentació de les seves propostes a la premsa. D’aquesta manera, obres com ara Magdalena doni, Les tres gràcies, Madonna, de Rafael, o Retrat de la senyora de Riviere, de Jean Dominique Ingres o Retrat de dama, de Fredrik Johan Moller, es poden admirar a través de la visió del creador portuguès.

A l’hora de transformar els quadres, Figueiredo se submergeix en una investigació de la història personal del personatge i de l’època en què va viure el protagonista de l’obra. A partir de les experiències guardades en narracions bibliogràfiques, l’artista proposa una versió nova del quadre. “Quan són personalitats conegudes intento rastrejar-ne el passat i sintetitzar-lo en una imatge”, va explicar el pintor. Per fer-ho, utilitza els negres per crear una sensació de perspectiva i donar rellevància a la figura. A més, les obres deixen veure diverses línies de creació que es fan evidents per transmetre la idea de període d’elaboració. “Són uns traços que poden envoltar o deixar el personatge i que el connecten en l’espai”, va comentar l’autor. En les diverses pintures també es pot veure un altre element en comú: la geometria que, a partir de circumferències, cubs i paral.leles prenen vida en la foscor. Una altra de les característiques de les composicions Figueiredo és la utilització dels cristalls Swarovski. La col.laboració amb l’empresa va començar quan el portuguès els va escriure per demanar perquè havien deixat de fer un tipus de material. Quan es van assabentar de la utilització que se’n feia, la marca Suïssa es va mostrar disposada a facilitar-li tots els cristalls que Figueiredo necessités. “Aquests materials donen una llum especial a l’obra, que només es veu quan l’espectador es mou”, va comentar el creador. Els elements es poden trobar en ulls, joies o mantells de les figures recreades.

CREACIÓ
El procés d’elaboració dels quadres comença amb una reproducció fotogràfica d’una gran obra que acaba sent pintada amb material acríl.lic per donar-li una visió particular. Després s’hi incorporen els elements d’Swarovski i s’acaba donant una capa final per fixar els materials. L’artista no té cap problema a l’hora d’utilitzar reproduccions d’altres obres com a base per a les seves creacions, ja que sempre acompanya les exposicions amb una imatge petita de l’original que es troba en museus o col.lecions privades. D’aquesta manera, fa saber al públic que l’inici del quadre és un clàssic. “No pretenc dir que tot el que es veu ha sortit de la meva imaginació, tot al contrari”, va explicar Figueiredo. Aquesta és la primera vegada que l’autor autodidacte exposa al Principat i arriba convidat per l’ambaixada de Portugal. Després de la presentació d’obres –fetes expressament pel Principat– l’artista viatjarà a Tòquio per inaugurar una altra mostra. nsalva@andorra.elperiodico.com

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes culturals
Escriptor
Dramaturga i actriu
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu