Sovint, més del que seria desitjat, la mala praxis d’uns pocs generen un greu perjudici a un col·lectiu. D’exemples es poden trobar molts, com la poca professionalitat d’alguns comerços, els que agrupen sempre les queixes dels consumidors, el mal servei d’algun establiment de restauració, etcètera.
Són actuacions reprovables, algunes de difícil solució, però d’altres poden ser afrontades amb la legislació a la mà o bé creant o endurint la llei, que s’ha d’adaptar als nous temps. En tot aquest àmbit d’actituds reprovables n’hi ha un de molt sensible, com són els productes dopants i la lluita que s’està fent en tots els països contra aquelles persones que consumeixen substancies il·legals.
El Govern d’Andorra, mitjançant la Comissió Estatal Antidopatge, està desenvolupant una política activa contra el dopatge esportiu. El desplegament reglamentari realitzat, així com l’adhesió del Principat als diferents convenis internacionals contra el dopatge (Consell d’Europa i UNESCO), dibuixen l’actual marc legislatiu que estableix les diferents mesures a aplicar en coordinació amb la resta de països del món.
La primera de les accions, com sembla clar, passa per dissuadir els esportistes de l’ús d’aquestes substàncies, perseguides a traves dels controls i de les actuacions policials contra les xarxes que hi trafiquen. L’altre de les accions és anar a l’orígen, allà on se subministra aquests productes amb ple coneixement que s’està actuant de forma il·legal. Per això s’entén l’enorme malestar que ha causat el fet que el nom d’Andorra aparegui en l’anomenat cas Cursa, que s’ha saldat amb set detencions per part dels Mossos d’Esquadra i amb el nom –que no s’ha fet públic– d’una farmàcia andorrana un dels llocs de subministrament habitual per part d’aquesta xarxa desarticulada per la policia catalana. Encara que el Col·legi de Farmacèutics vulgui rebaixar la tensió i demani que abans es verifiqui la versió dels Mossos, el cert és que no és la primera vegada que el nom d’Andorra surt relacionat amb accions relacionades amb el dopatge. En aquest cas, segons les primeres notícies facilitades pels Mossos, s’apunta a una sola farmàcia, una excepció que posa tot un país i els seus professionals en el punt de mira.
És absolutament innacceptable que un únic establiment taqui la imatge de tot un col·lectiu que es capdavanter i que àmpliament ha demostrat la seva professionalitat. Per això, tal com diu Sílvia Bonet, s’ha d’identificar les persones que van fer la venda, i paral·lelament s’ha de regular i endurir aquest apartat perquè ningú aprofiti cap buit legal.
Per a més informació consulti l’edició en paper.