PERIODISTA
Anomenar gamberros als sindicalistes no pot quedar sense càstig. Que la presidenta de la Comunitat de Madrid i líder del PP a la capital d’Espanya es permeti aquest atreviment dóna compte de la deriva autoritària d’aquest Partit Popular. El Govern intenta modificar el codi penal fins al punt que seure a terra per fer resistència pacífica a l’autoritat sigui un delicte. Es filtren les fronteres per fer una selecció ideològica dels qui van a la reunió del BCE de Barcelona. Si s’ofeguen les protestes legítimes i es criminalitza als sindicats, ¿quina és la progressió lògica d’aquesta dinàmica?
Molta gent pot tenir la temptació de que els líders polítics que estan sumint Espanya en la pobresa són uns autèntics brètols. ¿Vol Esperanza Aguirre encapçalar una dinàmica de falta de respecte a les institucions?
Una societat democràtica sense sindicats és tan inviable com ho seria sense partits polítics. És difícil estar satisfet amb els nostres sindicats i els nostres partits, però són els que tenim. El repte no és desqualificar sense transformar-los i millorar-los perquè la nostra societat sigui transitable.
La reforma laboral vol acabar amb la negociació col·lectiva. En aquesta idea nia l’exterminació dels sindicats que tenen una de les seves més importants raons de ser en la seva capacitat d’interlocució amb les empreses i amb el govern per organitzar la vida laboral d’acord amb les previsions de la nostra Constitució.
Els sindicats tenen davant reptes de modernització per adaptar-se a les condicions d’aquest món globalitzat. No és menor la cruïlla dels partits polítics que pateixen una desafecció tremenda dels ciutadans.
Els sindicats han de recuperar prestigi i influència entre els treballadors. Han de guanyar-se la confiança dels treballadors desocupats i facilitar formes de sindicació on els seus drets puguin ser defensats. Han d’establir un finançament que els permeti la independència econòmica de l’estat. Han de establir canals fluids amb els seus afiliats i amb el conjunt dels treballadors. Perquè uns sindicats forts i democràtics són determinants de la qualitat de la nostra democràcia.
Per a més informació consulti l’edició en paper.